Stens kök

– gör det bättre själv

Sida 4 av 39

Saffrankaka med apelsin*

Ugn 175°

2 ägg
2 1/2 dl socker
(ägg och socker röres/vispas pösigt)
1 apelsin, rivet skal + pressad saft
200 gr smör
1/2 – 1 gr saffran
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

  • smörj och bröa en form med löstagbar kant
  • smält smör och låt det svalna
  • om du har hel saffran stöter du den gärna med en sockerbit
  • tvätta apelsinen, och riv skalet och pressa saften
  • i ägg och sockersmeten blandas saffran, smör, mjölk samt apelsinrivet och apelsinsaften
  • blanda vetemjöl och bakpulver i smeten

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Sikta över florsocker vid serveringen, bjud gärna vispad grädde eller creme fraiche till.

en god ide är att sko formen med folie så att du slipper kaksmets dropp i ugnen.

Jimmys drömmar*

sättugnen på 150-175°

2 dl strösocker
100 gr margarin (ta hellre smör)

smör och socker röres pösigt

1 dl matolja röres ned i smör och socker blandningen

sedan blandas resten ner
1 msk vanilinsocker
3 1/2 – 4 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt

slutligen rör du ner dl cornflakes

klicka på plåt (lägg bakplåtspapper först)
grädda 10-15 min

Saffranssockerkaka*

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt tillsätt vetemjöl och bakpulver

grädda 45 min i 175°

Potatisost*

1 l pressad potatis
50 gr smör
1/2 dl sirap
2 dl mjölk (3 %)
2 dl vetemjöl
salt
kummin

rör ihop allt till en lös smet och klicka ner i en smord form.
grädda i 200° till den fått gyllenbrun färg.

Fisk i hummersås*

till 6 personer

ca 800 gr fisk (tex lax eller torsk)
sås:
1 dl vatten
2 1/2 dl mellan grädde
1 dl creme fraiche
3 msk hummerfond
2 tsk fransk senap

  • koka ihop såsen
  • fisken skuren i bitar kokas i såsen ca 10 min under lock
  • tillsätt 3 msk röd rom+ hackad dill.
  • salt efter behag

servera med pressad potatis eller ris gärna också en broccolibukett

Räk- och laxröra*

2 dl hackade räkor (kokta får jag förmoda)
1/2 dl majonäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk finhackad röd lök
2 msk finskuren dill
1 dl tärnad gravad lax
salt, peppar
3 skivor gott bröd

blanda majonäs och creme fraiche
tillsätt räkor, lök, dill och lax
smaka av med salt och peppar
kantskär brödet och smörstek det
fördela röran på brödskivarna och toppa gärna med en klick löjrom

Renskavsgryta med potatis*

recept till 4 personer

500 gr renskav
200 gr färska champinioner
125 gr vitlöksost *)
salt, peppar, persilja
1 gul lök
3 dl grädde
160 gr syltlök

Tillagning:
fräs renskav, champinjoner och lök
tillsätt grädde och kryddor
låt det koka ihop
sist lägger du i syltlök och vitlöksost och låter grytan bli varm

Servera med pressad potatis och klippt persilja, rör gärna ner en näver lingon färska eller frysta.

*) t.ex goudaosten

Ugnsrotade grönsaker*

Välj förslagsvis:
2 msk olivolja till formen
2 rödlökar och 1 gul
1 fänkål
paprika
2 skalade morötter
1 medelstor zucchino
1 liten aubergine
1-2 tsk gourmetsalt
3 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja till grönsakerna
1 tsk timjan

  • Droppa olivolja i botten på en stor ugnsform
  • Skala och klyfta löken
  • Dela och kärna ur paprikan och skär i båtar
  • skär fänkålen i stora bitar och auberginen i skivor
  • dela skalade morötter och zucchino på längden och skär den sedan sedan i inte allt för stora bitar
  • lägg alla grönsakerna i formen
  • Värm ugnen till 200°
  • Smula lite grovt salt över grönsakerna (numer använder vi flingsalt)
  • Pressa över vitlök (bättre pressa vitlöken i olivoljan som ska droppas/penslas över grönsakerna)
  • Droppa över olivolja (bättre pensla)

Rosta grönsakerna i ugnen i ca 1 timme. Går att frysa!
Värm till risotto, grillad kyckling med smulad fetaost till råris.
Passar även till stekt fisk

Italiensk köttfärssås*

Receptet räcker till 8-10 portioner. Mina italienska vänner skulle nog inte rubricera denna köttfärssås som italiensk, god är den lik förbenat.

5 gula lökar
150 g rotselleri
1 kg köttfärs
3 dl vatten
2-3 dl rött eller vitt vin
1 dl tomatpuré
4-5 msk olivolja
2 burkar tomater (gärna krossade)
2-3 buljongtärningar
1 tsk socker
3-4 vitlöksklyftor
nymald svartpeppar
2 msk oregano eller torkad basilika
2 dl vispgrädde

  • Skala och finhacka lök och vitlök
  • Skala och skär sellerin i små tärningar
  • fräs lök, selleri och vitlök i en rymlig stekgryta
  • fräs köttfärsen i omgångar i en stekpanna och flytta över till stekgrytan
  • vispa ur stekpannan med vatten och häll över i grytan
  • häll i tomatburkarna och späd ev med lite vatten
  • vänta med salt, peppar och kryddor samt grädden
  • kpka såsen med locket på glänt i 1-1,5 timme
  • efter halva koktiden lägg i buljongtärningarna, vin, tomatpuré, basilika eller oregano, salt, socker och peppar
  • späd med vatten om det behövs
  • häll på grädden och smaka av om det behövs mer av örtkryddorna
  • koka sista kvarten utan lock, avsmaka. Om nödvändigt tillsätt med salt och peppar

överbliven sås går att frysa

Chilisalt – ett måste

Chilisalt piggar upp matlagningen, du kan använda det till i princip vad som helst som du vill ha ett litet bett i, saltad fisk, på lammsteken som du kör i ugnen, på allt du grillar.

Ta en burk hushålls salt
1-2 chilifrukter allternativt en habanerofrukt

Kör chilin och saltet i en matberedare så att chilin är ordentligt finfördelad
Bred ut saltet på ett bakplåtspapper på en plåt och torka saltet i ugnen
När chilisaltet är ordentligt torrt sätter du tillbaka det saltburken, glöm inte att märka burken med chilisalt.

Torkad strömming

Salta strömmingsfiléer (jag använder chilisalt)
Låt strömmingen stå i kylskåpet två dygn så att de är rejält salata

Sätt ugnen på ca 100 grader
Skär strömmingarna i 3-4 bitar och fördela dem på ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen att torka. Det tar en ganska lång tid strömmingen ska var knaster torr.

Du kan avnjuta dess saltingar som tilltugg till en kyld öl eller varför inte blanda dem i lunch filen; Fil & Fisk

Strömmingen innan torkning

Den torkade strömmingen

Ugnsrostade potatisskivor

En fantastiskt god potatisanrättning till grillad fisk, kött eller varför inte ett vegetariskt alternativ. Jag tillagade potatisen i en form som var 25 x 30 cm. Men det går utmärkt att använda både en större och mindre ugnsform.

5-6 medelstora potatisar skivade i 3-4 mm tjocka skover
3 finhackade skivor några dagar gammalt rostbröd
ca 150 gr riven parmesanost
3 finhackade vitlökar (INTE pressad)
bladen från en rejäl kvist timjan, torkad går också bra, använd ditt förstånd när du doserar
rivet skal av en 1/2 till en citron
några drag av muskot
salt
nymald svartpeppar
fruktig olivolja

  • Sätt ugnen på 225°
  • Börja med att göra i ordning ströbrödet och parmesanblandningen, blanda den rejält
  • Skär potatisen i skivor
  • smörj ugnsformen med lite olivolja och lägg sedan ut potatisskivorna omlott avsluta med lite olivolja på toppen. Strö lite flingsalt och nyriven svartpeppar över potatisen
  • Fördela ströbrödet och parmesanblandningen över potatisen och sätt in formen i ugnen. Efter ca 20 minuter är den krispig och färdig att servera.

Till denna ugnsrostade potatis serverade jag lammsadel med en sås på Karljohansvamp. Det går alldeles utmärka att kör lammsadeln samtidigt med potatisen. Krydda sadeln som du vill ha den och sätt den på ett galler ovanför potatisen och låt fettet från lammet droppa ner i potatisen.
Medan lammet och potatisen gonar sig i ugnen gör du i ordning den tilltänkta såsen.

Lammsadel med svampsås och ugnrostad skivad potatis

 

Berits yoghurtglass*

4-6 portioner

2 äggulor
1/2 dl flytande honung
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl vispgrädde
1 dl hacka sötmandel
1/2 – 1 tsk stött kardemumma

  • Rör ihop äggulor honung matlagningsyoghurt
  • Vispa grädden och rör ner den tillsammans med mandeln och kardemumman.
  • Häll i en form, täck med plastfolie.
  • Frys i minst 4 timmar* men rör gärna om ibland.
  • Innan glassen ska serberas ska den stå i kylen ca 20 minuter. Ringla gärna lite outspädd appelsinjuice** över glassen och servera med t.ex havreflarn

*) Detta skrevs på den tiden då det inte fanns glassmaskiner för hushållsbruk. idah kör du smeten i glassmaskinen.
**) Förr köptes oftast apelsinjuice i små frysta rör som sedan späddes med vatten

Sirapskakor*

Sätt ugnen på 175°, satsen ger ca 60 kakor

200 g margarin eller smör
drygt 2 1/4 dl socker
1 äggula
1 msk sirap
1 tsk vanillinsocker
2 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl (nätt)

  • Blanda samman alla ingredienser.
  • Dela degen i 6 delar.
  • forma till längder.
  • Grädda dem i 175° cirka 20 min.
  • Skär i sneda längder

Kycklinggryta*

4 portioner

4 kycklingklubbor
2 hönsbuljongtärningar
1 gul paprika grovhackad
1 röd paprika grovhackad
1 solovitlök i skivor
1 gul lök grovhackad
purjolök finskuren (det gröna)
skalad potatis i grova bitar
dragon
creme fraiche
grov osötad fransk senap
svartpeppar
finskuren persilja
vitvinsvinäger
salt
peppar

  • Lägg kycklingklubborna, vitlöken och buljongtärningarna i kokande vatten. Låt koka någon minut.
  • Lägg i potatis, paprika och lök krydda med dragon och låt koka i ca 20 minuter.
  • Creme fraichen med senapen och några drag med svartpepparkvarnen, rör i grytkoket.
  • Avsmaka grytan med 2 msk vitvinsvinäger, finskuren purjo och persilja salt och peppar.
  • Lägg upp kycklingklubborna i djupa tallrikar, sila av grönsakerna och koka ihop buljongen någon minut. Fördela sedan grönsakerna i tallrikarna.
eXTReMe Tracker