Stens kök

– gör det bättre själv

Sida 4 av 40

Kuvertbröd*

40 – 50 stycken ugn 250°

50 g jäst
1-2 tsk socker
50 g smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
i mammas anteckning står inget om mjöl så du får blanda i eftersom du rör ihop degen till en smidig deg och låt jäsa i 40 min

Baka ut degen till runda bullar eller gifflar och låt jäsa i 30 min plåt. Grädda i 5 min.

Kolatårta*

Tårtbotten
225 g mandelmassa
2 äggvitor ovispade

  • Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna.
  • Smörj och mjöla bakplåtspapper
  • Rita en rundel och bred ut smeten (rundeln ska passa tårtbotten)
  • Grädda 15 min i 175°.
  • Lossa genast efter gräddningen

Kolakräm

2 dl grädde
3/4 dl socker
3 msk sirap
1/2 msk smör

  • Sjud grädde, socker och sirap tills det tjocknar
  • Vispa ner smöret, låt svalna
  • Bred över tårtbotten. Bred på 2 dl vispad grädde och 2 msk hackade och rostade nötter eller mandlar

Räkgryta*

1,5 kg stora räkor (skalade)
smör, mjöl, salt och peppar
2 stora finhackade gula lökar
3 röda paprikor
2 stora burkar skivade champinjoner
1,5 dl vitt vin
3 dl grädde
1,5 burks créme fraiche
2-3 msk tomatpuré
2 tsk soya
1-2 msk konjak
vetemjöl

  • Blanda alt utom räkorna i en gryta red med vetemjöl och krydda
  • Detta kan göras i förväg och även frysas
  • Lägg i räkorna nar grytan är varm och färdig att servera

Räkröra*

2 burkar créme fraiche
1,6 dl majonäs
4 kokta hackade ägg
1 röd lök
1 knippa dill
400 g skalade kokta räkor, skurna i bitar
grovmalen svartpeppar
salt

Blanda samman allt, gott till rostat bröd bl.a.

Citrondricka*

2 citroner
2 kg socker
2 lit vatten
50 g citronsyra

  1. Tvätta citronerna väl
  2. Skala bort det gula med en potatisskalare. Skär i småbitar. Koka upp vattnet
  3. Läggskal och socker i en stor bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. pressa citronerna och blanda med citronsyran. Blanda i sockerlagen
  4. Låt kallna och ställ sedan kallt väl övertäckt i 1 dygn. Rör om några gånger. Sila drycken och häll på flaskor. Späds 4 gånger när du ska dricka

Doris inlagda gurka

2 kg gurka
1/2 påse senapsfrön
1 kg strösocker
2 dl grovt salt
3 1/2 dl ättikssprit
dillkvistar
pepparrot

  • Koka upp allt utom gurkan, dill och pepparrot
  • Skiva gurkan
  • SLå den heta lagen över gurkskivorna
  • Lägg dillkvistar och skivad pepparrot
  • förvara svalt

Purjolöksmarmelad*

250 g purjolök
15 cl vitt vin
3 dl vit sirap
2 krm peppar
1/2 tsk strimlad körvel

  • ansa purjon och skär i slantar
  • rör samman alla ingredienser ien kastrull och låt det koka i ca 45 min eller tills marmeladen blivit lite seg
  • ös upp i varma glasburkar och tillslut dem. Förvara marmeladen svalt

Enbärssås*

1 tsk enbär
1/2 msk smör
2 msk messmör
1 msk soya
1 dl buljong (från tärning)
1 burk créme fraiche
salt och peppar

  • rosta enbören och smörfräs dem
  • tillsätt messmör, soya, och créme fraiche
  • koka upp såsen och smaksätt med salt och peppar

Blåbärskaka*

Sätt ugnen på ca 200 grader

125 g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

  • rör sör och socker mjukt
  • blanda i övriga ingredienser (kom ihåg att röra ut bakpulvret i mjölet)
  • tryck ut degen i en form med halvhöga kanter och förgrädda en stund
  • lägg på blåbär och strö lite socker över
  • grädda färdigt

Enkla havreflarn*

Sätt ugnen på 200 grader

3 dl havregryn
1,5 dl socker
100 g smör (smält)
1 litet ägg

  • Blanda gryn och socker.
  • Häll över det smälta smöret och låt dra en stund.
  • Tillsätt ett litet ägg.
  • bred ut smeten inte för tunt på en plåt med papper
  • Grädda i 10 – 12 min
  • skär genast i fyrkanter som får kallna på plåten

Pestofyllda champinionhattar*

8 portioner, ugn 250 grader

24 stora champinioner
1 röd eller grön chili
1 vitlöksklyfta
1 msk pinjenötter el. sötmandel
1/2 dl riven ost
1/2 dl hackad basilika
1 krm salt
1/2 dl olja (fruktig olivolja är mitt förslag)

Skölj svampen och bryt loss fötterna
Ställ hattarna i en ugnssäker form
Skölj kärna ur och hacka halva chilin
Mixa svampfötterna chilihack, basilika, vitlök, nötter, ost och salt i matberedare
Tillsätt oljan
Fyll hattarna med peston
Gratinera i ugn ca 10 min
Skiva resten av chilin och garnera hattarna

Serveras ljumma med något gott att dricka till

 

Bäckebols sallad – en hyvlad gurk- och morotssallad*

4-6 personer

2 stora morötter
ca 20 cm grön gurka
2-3 msk grovskuren färsk körvel eller persilja
Dressing:
1/2 msk rödvinsvinäger
1 tsk honung
1/2 msk ljus osötad senap
2 msk olivolja

  • Hyvla morötterna på längden med potatisskalare och lägg remsorna i kallt vatten
  • Tvätta och hyvla gurkan
  • Vispa samman allt till dressingen
  • Blanda väl avrunna morotsremsor med gurkan
  • Häll på dressingen och strö det kryddgröna över

Enkel grönsaksgratäng*

4 portioner, ugn 175°

3 dl strimlade morötter
3 dl strimlad kålrot
2 dl strimlad palsternacka
1 dl strimlad rotselleri
1 dl strimlad purjolök
3 dl strimlad potatis
2 dl broccolibuketter
salt, peppar, timjan, dragon, gräslök*
1 1/2 del riven västerbottensost
ca 3 dl mjölk

Smörj en eldfast form med höga kanter
Blanda samman alla grönsaker och häll dem i den ugnsfasta formen och kryddor
Slå på mjölk till hälften av grönsakerna
Strö på osten och ställ in i ugnen tills grönsakerna är klara utan att vara sönderkokta ca 15 min

*) mamma har inte angett någon mängd på kryddorna du får använda det förstånd du har

Värmlandstårta*

6-8 pers, ugn 150°

Bottnar:
4 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
50 gr hackade hasselnötter
2 1/5 msk pakpulver

rör ihop torra ingredienser
vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner socker-nötblandningen.
smöra och mjöla bakplåtspapper
rita två ringar ca 25 cm och bred ut smeten
grädda 30-35 min med något sänkt värme på slutet

Krämen:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl tjock grädde
125 gr smör (gärna rumsvarmt)

Till garnering:
rostade mandelspån

vispa äggulorna och blanda ner socker och ovispad grädde
låt sjuda sakta till smeden tjocknar ca 15 min
smält smöret och låt det svalna eller rör försiktigt ner det i den varma smeten
låt krämen svalna
bred den kalla krämen mellan och ovanpå bottnarna och strö över rostade mandelflisor
garnera ev med klickar av vispad grädde

Räkor med kräftsmak*

4 portioner

1 kg frysta stora räkor*
1 1/2 l vatten
1/2 dl salt
2 tsk socker
ca 20 dillkronor el 3 msk dillfrön (1 tsk anis)

koka lagen med med dillfrö några minuter, om du har dillfrö, anis 10 min
tag bort dillkronorna eller sila bort fröna
lägg otinade räkor i en skål
varva räkor med dillkronor
häll den heta lagen över räkorna
täck över och låt stå i kylskåp ca 12 timmar

*) Jag är osäker på om det gick att köpa okokta räkor på 70-talet- Jag misstänker att om du använder kokta räkor kan de bli lite sega om de blir utsatta för hett vatten 2 gånger.

eXTReMe Tracker