Att pastasorterna ser olika ut är inte ett sätt att göra maten skojigare för att lura de små barnen att äta mer. Grundtanken, som jag uppfattat den, är att när du ätit upp din pasta skall talriken vara tom, all sås ska ha följ med pastan in i munnen.

Att välja sås till olika pastatyper, några exempel på varianter som passar ihop. Rör och snäckformer är lämpliga till kraftiga såser som fyller ut hålrum och skålformer. Fylld pasta enkla såser som smält smör svagt kryddat med basilika, vitlök eller någon ost. Det skall inte dominera smaken av fyllningen. Olika spaghettityper en sås med olivolja så att det inte klibbar ihop t.ex. köttfärssås.  Olika bandpastor är lämpligt till krafigare köttsåser gärna med grädde.

Fem viktiga pastaråd:

  1. Köp alltid kvalitetspasta, pasta av lägre kvalitet blir ofta oformlig och sladdrig vid kokning m.a.o. oaptitlig.
  2. Ta för vana att salta pastavattnet redan när du sätter det på plattan. Att koka salt vatten tar visserligen ett par sekunder längre tid för en normal pastakastrull den tidsspillan överlever du. Att däremot servera en osaltad pasta är en av kökets dödsynder, pastan blir menlös och ointressant. Jag har inte träffat på en pastasås som kan rädda en osalt pasta. Därför salta direkt så glömmer du det inte.
  3. Spola aldrig av din nykokta pasta i kallt vatten. Du sköljer då bort stärkelsen som är en del av själva grejen med pasta. Du behöver inte vara så noga med att slå bort allt vatten från pastan lite kan med fördel följa med när du blandar pastan med såsen.
  4. Servera aldrig Pastan och såsen var för sig, det hör i hop och ska följaktligen serveras som en sammansatt enhet. Ensam pasta klibbar ihop, tunna spaghettisorter som Vermicelli geggar ihop sig till något fullständigt oaptitligt och ohanterligt.
  5. Pasta ska också serveras genast när den blir klar, inte efter fem minuter när TV-serien slutar. Att inte vara beredd när pastan är klar är att skymfa inte bara kocken utan även pastan.

Ett tips för uppvärmnings av pasta med gräddiga såser, slå lite mjölk i en stor vid kastrull och värm på svag värme då förhindrar du att grädden delar sig och det riskerar att bli lite för oljigt. Inge micro helt enkelt!!

På denna webbsida hittar du en förteckning på pastasorter.

Pastarecept:
Bavette al Limone
Bucatini all’ amatriciana
Bucatini alla renna
Castellani med kycklinglever och bacon
Grön pasta
Fettuccine med blåmusslor och Karljohansvamp
Lever och broccolipasta
Linguine ai frutti di mare
Linguine alle vongole
Makaronipudding
Mjölkstuvade makaroner med kryddig korv
Musselpasta
Pasta al bovino
Pasta all’ arrabiata
Pasta med spenatostsås och bacon
Pasta puttanesca
Pasta med ädelost och bacon
Penne med småtomater och stora räkor
Pollo alla Cacciatora
Radiatori ai Carciofi
Spaghetti med kycklinglever och sardeller
Svart pasta med bläckfisksås
Tagliatelle al salmone affumicato picante
Ädelost och babyspenatpasta