2 portioner

1 vårkyckling (knytnävsstor)
5-6 klyftade potatisar
2 morötter skurna i fjärdedelsstavar
2 vitlöksklyftor
1 citron
timjan- eller rosmarinkvist
ev, en halv röd eller grön chili
lite olja (oliv elle raps efter tycke o smak)
salt och svartpeppar

  1. Droppa lite citronsaft i magen på kycklingen
  2. Skala vitlöken och pressa sönder den med en kniv, stoppa in i kycklingen
  3. Pilla in timjankvisten och och några nypor havssalt (fling), har du med en chili skär den i cm-ringar och stoppa i kycklingen.
  4. Rör runt kryddningen med fingret inne i kycklingen
  5. Krydda kycklingens , börja med att gnida in den med oljan, lite pressad citron, sedan salt, svartpeppar och timjan, om du orkar riv lite citronskal över kycklingen
  6. Lägg kycklingen på ett ugnsfat tillsammans med potatisen och moroten, krydda rotsakerna med, lite olja, salt, svartpeppar och önskad örtkrydda

Ställ in i mitten av ugnen ca 20 min, 225°. Ta ut och stick i kycklingen med en provnål är köttsaften kalr är kycklingen färdig, låt den vila 5 minuter på skärbrädan. Nu är också grönsakerna färdiga om du inte skurit dem i gigantiska bitar, men då jag gillar när de har ordentligt krispig yta sätter jag ugnen på varmluft och rostar grönsakerna i ytterligare 5 min.

Dela kycklingen på längden och lägg upp på tallrik tillsammans med lite av de rostade rotsakerna. servera med grönsallad eller vitkålssallad, för den nyttige är en mild surkål inte fel.