Piggvar är en av våra godaste matfiskar som passar att göra lite vad som helst med. Här får du en smörstekt variant. Om du har köpt hel piggvar ska du filea den och det är ganska enkelt om du följer denna exempelfilm. Ofta när jag köper hel piggvar väger de ca 600 gram det räcker till två till 2 portioner om du har en liten förrätt eller efterrätt. Du får fyra filéer två större och två mindre.

2 portioner:
piggvarsfiléer från 2 fiskar, lätt saltade, salta dem gärna dagen innan du ska äta fisken
vetemjöl
smör till stekning

murkelsåsen
1 burk murklor
1/2 gul lök eller en hel schalottenlök
2 1/2 dl grädde
1/3 svampbuljongtärning
smör att bryna lök och svamp i
smaka av med nymalen svart eller vitpeppar
ev lite såsredning om såsen känns rinnig. Enklast är att använda ljus såsredning från Maizena eller idealmjöl de kan du strö direkt i den varma såsen.

Börja med såsen:

  • Sätt den såskastrull på medelvärme.
  • Töm hela murkelburken genom en trådsil och spola murklorna i kallt vatten, ”pressa” ut så mycket vatten du kan ur murklorna och hacka dom fint
  • Sätt en klick smör i pannan och fräs löken när smöret tystnat tillsätt murklorna när löken är ordentligt fräst utan att fått färg.
  • Slå i grädden och tillsätt buljongtärningen, låt såsen koka medan du steker fisken. Om det behövs reder du såsen när du stekt fisken.

Steka piggvaren:

  • Sätt din stekpanna på medelvärme och låt den bli ordentligt varm
  • Torka fisken med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl, lägg filéerna på tallrikskanten så att du kan lägga i alla filéerna i stekpannan samtidigt.
  • Lägg i en redig smörklick i stekpannan och vänta till den smält och tystnat. Då lägger du i fiskfiléerna och steker den någon minut på var sida.

Lägg upp på tallrikar med en rejäl slev murkelsås och lite finskuren sallad ellet tomatklyftor.

Överbliven murkelsås värmer du i en skvätt mjölk i kastrull inte i mikron ty grädden delar sig i mikron.