1 vårkyckling / person
salt och nymald svartpeppar
rökträ
Grillbriketter

  1. Blötlägg rökträet i god tid innan användningen (betyder flera timmar)
  2. Tänd grillen, det tar ca 30 minuter för bricketterna att bli riktigt heta. Det ska bara vara bricketter på halva grillgallret vi ska använda oss av indirekt hetta med lock på grillen.

    Utläckta vårkycklingar

    Utläckta vårkycklingar

  3. Medan grillen står och värmer upp sig skär du upp kycklingen från bröstbenet och viker ut den
  4. Krydda med salt och nymalt svartpeppar på in och utsidan, tryck fast saltet och pepparn ordentligt
  5. När grillen är färdig slår du först bort blötläggningsvattnet från rökträet. Ta sedan med kyckling och rökträ till grillen. Lägg först på rökträt direkt på glöden, sedan gallret och sist kycklingen. Det ska inte finnas några glödande bricketter under kycklingen, då blir kycklingen bränd. Lägg på locket och se till att lufthålen är öppna undertill och att lockets lufthål inte är rakt ovanför glöden. Röken ska omsluta kycklingen.
  6. Låt kycklingen röka i 15-20 min, sedan kan du om du vill ge kycklingen en extra grillyta genom att lägga den direkt över glöden någon minut på varje sida. En förutsättning för det är att rökträt inte brinner med öppen låga då blir kycklingen bara sotig, inte gott.

Låt kycklingen vila några minuter övertäckt  innan du äter den.

Till detta kan du med fördel servera Saffranskokt vitkål eller varför inte Friterad brysselkål

Alpuckar i blöt

Alpuckar i blöt

 

 

Jag använder alltid alpuckar till rökning av kött och fisk, det är nämligen väldigt lätta att hantera. Tyvärr kan du inte köpa dessa i handeln du måste göra dom själv.