Att långjäsa bröd med lite jäst och en iskall degvätska ger ett fantastiskt gått och saftigt bröd. Grädda med en skål vatten i botten på ugnen så får du dessutom in härlig skorpa. Om du inte stoppar brödet i en plastpåse utan förvarar det på en skärbräda, med snittytan ner, håller du brödet fräscht och gott hela brödets livslängd med

Närstudie av kornmjölstäcket

Närstudie av kornmjölstäcket

bibehållen skorpa. Kom ihåg – bröd äter man färskt inte veckogammalt. Det är helt bissart att vi tycker det är ok att sälja bröd som håller till synes i evigheter.

En hushållsassistent
6 dl iskallt vatten
1,5 dl durumvete
1,5 dl grahamsmjöl
9-10 dl manitoba creme all vetemjöl special
20 gr färsk jäst
1 knapp msk salt
nystötta fänkålsfrön efter behag, jag gillar när det bara är en svt aning fänkål
lite kornmjöl att baka ut med

  1. Slå vatten i degtråget, tillsätt durumvete och grahamsmjölet och slå igång hushållsassistenten
  2. Mät upp Manitobamjölet i ett litermått och slå i hälften av mjölet i degtråget och arbeta in det i degen, stanna inte maskinen. Tillsätt mer vetemjöl till du får en lagom fast deg som släpper kanterna och inte klibbar. Det är bättre att degen är lite lös än lite för hård.Sista jäsningen
  3. Tillsätt jästen sönder delad i små bitar medan maskinen går, därefter fänkålen och sist saltet. Arbeta degen minst tio min i maskin.
  4. Ta upp degkorgar och låt den kalla degen jäsa i ca 4 timmar täkt, träget ska vara täkt med plastfilm (tryck inte ner plastfilmen över degen, det plit inte bra.
  5. Slå upp degen på mjölat bord, jag föredrar kornmjöl kanske med en liten inblandnings av vetemjöl, dela degen i önskat antal bitar och forma till fina runda bullar. Degen blir ganska klibbig när den arbetas länge och får gäss lång därför är det viktigt att ha rikligt med utbaksmjöl.

Sätt ugnen på full värme (typ 275°), över och under, ställ in en ugnsfast form med vatten på botten. Bröden behöver bara jästa till ugnen är varm. Grädda 15 min i full värme till bröden fått färg, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 15 min. Om bröden känns färdiga, kolla undertill det ska vara en skorpa även där, stjälp upp dem på ett bakgaller och låt dem svalna täck dem inte. Om de läns lite tunga kan du stänga av värmen och ta ut vattenskålen och sätta in bröden några minuter till (6-8 typ) i ugnen ganska långt ner medan medan ugnen svalnar.

Nygräddat bröd - hur gott som helst

Nygräddat bröd – hur gott som helst

man riktigt ser hur det doftar!

man riktigt ser hur det doftar!

 

Det finns två själ till varför jag vill baka ut i kornmjöl: 1) så tränger det inte in i det färdigjästs brödet
2) kornmjölet doftar som bagarestugan hos mormor när jag var liten när det hettas upp, nostalgi och inget annat. Jo, du ser rätt bilderna är från olika bak, det lite mjöligare är utbakt i 100% korn det andra i en blandning med vetemjöl, 85% korn och 15% vete på ett ungefär.