till 4 personer

20 räkor, frysar eller färska
4 brödskivor av Baguette typ (på bilden Sångfröken oliv)
1/3 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta
lite olivolja
Isbergssallad mycket fint skuren
Räksåsen:
skalen från räkorna
1/2 gul lök
1 morot
vatten
frivilligt, 2 dl vitt vin
Crème fraiche (34%)
Chiliflakes

Börja med räksåsen:

  1. Skala räkorna och lägg räkorna i en sliten skål. Räkskalen en en bunke, använder du frysta räkor ta bort svarta räkhuvuden.
  2. Hetta upp en vid kastrull ordentligt och rosta räkskalen i den heta pannan, lägg i moroten och löken och slå på vatten och ev. vin så att det täcker. Låt det koka på medelvärme i 15-20 minuter.
  3. Sila räkavkoket genom ett durkslag och skölj ur kastrullen så att allt skal är borta ur pannan. Slå sedan tillbaka avkoket i kastrullen och reducera ordentligt, ska vara 3-4 matskedar kvar av högkoncentrerat räkavkok.
  4. Tillsätt Crème fraiche ca 0.5 dl och chiliflakes och rör om och hetta upp. Smaka av såsen det ska hetta till på tungan och balansera med lite mer Crème fraîche och chiliflakes om nödvändigt.
  5. Slå upp såsen i en liten kanna, det blir lättare att slå såsen på räkorna ur en kanna. Ställ åt sidan såsen kan med fördel serveras kall eller ljummen.
Broschettan på en Marimekkotalrik med tendentiöst mönster.

Broschettan på en Marimekkotalrik med tendentiöst mönster.

Bröden:

  1. Stek brödskivorna i lite olivolja i het stekpanna, det ska få lite färg och knaprig yta. Lägg dom på dubbelvikt hushållspapper med lite sugförmåga så att överflödig olja sugs upp.
  2. Gnid varje skiva med vitlöksklyftan.
  3. Placera en bädd av finskuren Isbergssallad på varje brödskiva. Lägg fem räkor på varje Isbergsbädd toppa med lite chilihack.
  4. Placera varje brödbit på en liten talrik och slå på lite av räkspadet.

Njut!

Du kan med fördel blanda i lite väldigt finskuren Radicchio Rosso med Isbergssalladen Med sin beska skänker den lite med karaktär i botten.

Dryckesförslag något bubbligt vin eller vatten utan smaktillsats.