Köp en suringburk med bara honströmmingar, jag använde Mannerströms, den är ofta relativt rund i smaken. Till fritering ska du ta relativt hårda romsäckar. Du dubbelpanerar säckarna och låter dess ligga och torka ca 30 min, då får du en hårdare och kristligare paneringsskorpa.

Surstömmingsrom
uppvispat ägg
Vetemjöl
Ströbröd

  • doppa strömmingsrommen i vetemjöl, ägg och sist ströbröd låt ligga och torka ca 30 min
  • värm friteringsoljan till 180° fritera genast i omgångar, när du början fritera så sänker du värmen genast.
  • lägg romsäckarna att rinna av på hushållspapper

Du kan äta dessa som de är, något för osentimentala hårdingar. Rulla in den i ett mjukt tunnbröd med lite finhackad röd- eller schalottenlök. Men bäst blir det nog om du har en lite gucka att doppa fritarna i. Gör en ganska trögflytande variant med lite sötma. Jag kan tänka mig en maskarponevariant eller en majonär med lite senap och sötma. Friteringen accentuerar romsäckarnas sälta på ett sätt som inte framträder när du äter suring på vanligt sätt.

Friterad surstömmingsrom – något du har kvar att prova