Det viktigaste när du ska göra tapenade är att se till att du har riktigt goda oliver. Om du ska göra en stor sats kan det vara en god idé att införskaffa redan urkärnade oliver. Jag har bara hittat en urkärnad oliv som kvalar in under epiteten – goda. Det är små liguriska oliver i olja. Du kan hitta sådana på nätet eller möjligen en välsorterad ostaffär eller butik specialisera på oljor. Det finns många färdiga tappandes att köpa i vanliga butiker som är helt OK men ofta lite flacka i smaken då kan det vara en god idé att vässa röran med lite mer citron eller lime. Om du vill göra egen tapenade och slippa räkna om nedanstående finns mega recept att finna på nätet.

I detta recept, som ger en riktigt stor sats, typ buffé för ca 40 gäster.

2,5 liter avrunna liguriska oliver (ca 1,8 kg)

Denna planta är ca 40 cm hög och jag använde tre stänglar.

2 hela färska vitlökar
40-50 sardeller
1,5 dl små inlagda kapris
1 burk cocktail kapris (120 gr avrunnen)
2-3 rejäla ruskor färsk basilika
1 citron
1 lime
En stor dos nymalen svartpeppar
Ev. lite av oljan från oliverna

 

  1. Börja med att skala vitlöken, pressa citronen och limen, ta in basilikan från trädgården, låt kapris och oliverna rinna av ordentligt (spara olivoljan)  och slutligen räkna upp sardellfiléer.
  2. Kör allt ihop i köttkvarnen (även citron- och limejuicen) med en ganska liten hålskiva, jag kör massan 2 gånger och blandade om den ordentligt mellan gångerna. Om massan är för torr tillsätter du lite av den sparade olivoljan.

Servera på ett gott vitt bröd som du rostat eller hastigt grillat.