Jag har medvetet inte saltat fisken innan tillagningen utan låter smörets kryddning sköta hela smaksättningen, du kan därför göra kryddsaltet ganska salt, du behöver inte bli som en Saltkråke Melker för det. Om du tycker att fisken är undersaltad kan du alltid ha en liten skål med havssaltflingor på bordet så kan du eftersatta efter behag. Kryddsmör som inte får rum i fisken serverar du som tillbehör. Du kan med fördel göra samma rätt med t.ex. fjällad sik, öring eller en liten nyfångad torsk. Om du inte har en grill kan du använda ugnen 200° samma tider

3-4 portioner

1 röding (ca 600 gr)
75 gr rumsvarmt smör
torkad dill (eller färsk om du har det)
dillfrön
rivet skal av en citron
ett litet kläm citronsaft
salt

  1. sätt smöret i en bunke och riv citronskalet över smöret och ge citronen ett liten kram (plocka upp ev kärnor), tillsätt dill och dillfrön samt salt, rör om
  2. snitta fisken med ca 2 cm mellanrum ända ner till benet men inte längre, det räcker med ena sidan
  3. fyll varje snitt med en klick dill och citronsmör
  4. lägg fisken i grillen i indirekt grillning i 12-15 min, när du drar lätt i ryggfenan och den släpper är fisken klar. Du kan också mäta med digitaltermometer ca 50° ger en mycket saftig fisk. Lägger du fisken på en bit grillfolie med uppvikta kanter fastnar inte fisken i gallret och du får lättare att ta upp hela ”folienlådan” med fisken kvar, lägg direkt på ett serveringsfat smör som smält rinner då inte ner i grillen utan kan tas tillvar avid serveringen.

servera med kokta små potatisar gärna sparris- eller mandelpotatis och en finskuren sallad av krispsallad och radicchio rossa toppad med lite olivolja och citronsaft salt och peppar.

Dryckförslag, ett mycket lätt rödvin*, mineralvatten som blandas med lite vitt Alcasevin

*) Klassiska disktrikt och druvor för lätt rött vin från Italien:

Barbera d’Alba & Barbera d’Asti:  Barbera
Valpolicella: corvina, rondinella och molinara