Om du ska baka detta bröd var gärna två personer, en som kavlar och en som gräddar. Jag gräddar brödet i  en rostfri stekpanna men skulle föredra en liten 25 cm gjutjärnspanna.

Brödet har sitt ursprung i den typ av mjukt tunnbröd som bakades i Norrbotten när jag var barn, det kallades klådda. Då, för ungefär 50 år sedan, var mjölet proteinrikare (mycket gluten) jämfört med dagens slimmade variant. På den tiden gick det att få till ett segt tunnbröd bakat på rågsikt, men det tror jag är svårt idag med det mjöl du kan köpa i din vanliga butik. Därför har det bara en liten del rågsikt och istället mycket av det proteinrika Manitoba cream, vetemjöl special kanske kan fungera också men det har jag inte provat.

Detta bröd passar utmärkt med löjrom, surströmming, kallrökt skinka eller halstrad saltströmming och en isande kall pilsner. Äter du brödet direkt ur stekpannan ska du ha extrasaltet smör i ett tjockt lager som sedan kan rinna nerför handleden. Detta bröd äts inte på finkrogen utan helst framför öppna spisen med stor haklapp!

denna sats ger ca 40 bröd.

1 hg Rågsikt
9 hg Vetemjöl med hög glutenhalt t.ex. Manitoba Cream
9 hg Mellanmjölk om du tar vatten istället blir brödet segare.
2,5 – 3 gr nystött fänkål (eller efter behag), du kan också blanda fänkål och koriander.
20-25 gr färsk jäst
2-3 gr salt

Till kavlingen ska användas KORNMJÖL och inget annat.

 1. Värm degspadet fingervarmt.
 2. Stöt kryddorna
 3. Blanda mjölet och övriga ingredienser i degvätskan till en smidig deg som inte klibbar i hushållsassistenten (ca 3 min) eller för hand i en stor bunke. Var lite försiktig med mjölet så att degen inte blir för hård, det är lättare att sätta till mer mjöl än tvärtom.
 4. Låt degen jäsa länge (minst 60 min) i bunken övertäckt med plastfilm.
 5. Ös upp degen på det mjölade bakbordet, gärna diskbänken invid spisen, dela degen i ungefär 40 degämnen ca 40-50 gram styck. Väg dem gärna!
 6. Kavla ämnena i rikligt med kornmjöl och glöm inte att nagga dom, har du ingen naggkavel kan du nagga med en trägaffel eller dylikt,. Borsta bort överflödigt mjöl med mjuk borste. Bröden ska inte vara tjockare än ca 1 mm.

  Kavring pågår. Bröden ska vara ca 1 mm tjocka.

  Kavling pågår. Bröden ska vara ca 1 mm tjocka.

 7. Grädda direkt i het och torr stekpanna, vänd brödet 1 gång, torka ur stekpannan mellan varje bröd så att du inte gräddar i bränt mjöl = inte gott och dessutom slår brandvarnaren igång efter typ 10 bröd = jävligt jobbigt.
  Gräddning i stekpanna

  Gräddning i stekpanna