10 gr jäst
1 krm socker
2 msk ljummet vatten
3 ¼ dl vetemjöl + mjöl till utkavling
¼ tsk salt
ca 1 ¼ dl ljummet vatten
olivolja

  1. Rör ut jäst och socker med 2 msk ljummet vatten i en skål. Blanda i 2 msk vetemjöl, täck över och jäst på varmt ställe i 30 min
  2. Häll upp resten av mjölet på bakbordet och gör en grop i mitten. Häll jästlösningen i gropen, tillsätt saltet och knåda iihop alltsammans med vattnet till en blank deg. Knåda degen hård och slå den gärna mot bakbordet då och då. Forma till en bulle och låt jäsa i en övertäckt skål i minst en timme till degen fördubblats i storlek.
  3. Sätt ugnen på 225° gr, smörj en plåt med olivolja. Knåda degen kraftigt ytterligare en gång på mjölat bord. Kavla ut degen lätt och lägg over på plåten, degen ska vara ca 28 cm i diameter och ca ½ cm tjock, gärna lite tjockare i kanterna.

 

Ska du göra vanlig pizza gör du i ordning den med önskat pålägg.

Pizza bianca

Ett mycket gott alternativ är att göra Pizza bianca. Markera den utkavlade degen med ståltrissa i åttondelar och grädda den genast ca 5 min (håll koll på färgen det får inte bränna). Bryt den gräddade pizzan i åttondelar och lägg på varje åttondel t.ex. en grillad Aubergineskiva eller en inlagd squashbit eller marinerad grillad paprika och serverar som förrätt. Det är kanongott.

Pizzabröd med riven ost

Markera den utkavlade degen med ståltrissa i åttondelar och riv över Parmesan ost eller en lagrad Pecorino, ringla lite olivolja över Grädda ostpizzan ca 5 min (håll koll på färgen det får inte bränna). Ett mycket gott bröd till pasta eller som förrätt till ett glas vitt vin.