Att tillaga framförallt rotsaker i ett foliepaket är rysligt gott och väldigt enkelt. Du kan sedan använda grönsakspaketet som ersättning för potatis till en kötträtt eller som egen huvudrätt. Det knyte som här presentera innehöll följande:

1 liten fast potatis, Ratte
1 liten morot
2 små jordärtskockor
1 liten bit palsternacka
2 steklökar
1 solovitlök
3 själar från en fänkål
1 brysselkål
rivet skal från en halv apelsin
Några drag med svartpepparkvarnen
En nypa havssalt
En klick smör (ca 10 gram)

Sätt ugnen på 150 – 200° och putsa sedan grönsakerna, behåll gärna skalet på potatisen. Lägg sedan alla grönsakerna i en ugnsfolie, toppa med smör, rivet apelsinskal och salt och peppar. Stäng foliepaketet med förslutningen uppåt, se till att det är helt tätt. Placera sedan paketet i en ugnsfast form för att vara säker på att inget läcker ut av misstag. Låt sedan paketet gona sig i ugnsvärmen ca 45 minuter. Ta ut och öppna paketet och prova med en provnål att allt är färdigkokt. Om de här hårda förslut och sätt in i ugnen några minuter till.

Neda presenterade portion var på ca 180 gram grönsaker och rökte till en liten huvudrätt.

Ansade grönsaker

Färdiga för ugnen

Foliepaketet

Foliebakade rotsaker att inmundiga

 

Du kan naturligvis avvända vilka grönsaker du vill. Jag skulle dock rekommendera rotsaker och kanske större bitar av olika kålsorter, rotselleri, persiljerot, rättika mm. Anpassa blandningen så att de i möjligast mån blir klara samtidigt. Har du gäster kan du med fördel göra små portionsknyten.