Vi är vana att äta leverbiffar sedan länge men att blanda mald njure i köttfärsen är ovanligare. Jag väljer alltid att mala min köttfärs* själv då jag vill ha en mer grovmalen färs än vad butikerna erbjuder. Till dessa biffar valde jag den grövsta skivan på köttkvarnen till lammköttet och en finare skiva till njuren.

Till njurbiffarna använde jag:

230 gr njure (3 putsade lammnjurar)
250 gr grovmalen lammfärs

  • Blanda lammfärsen och den malda njuren
  • Jag formade 3 njurbiffar om 160 gr styck i en hamburgerpress

Hamburgerpress

Biffarna hade lite svårt att hålla ihop varför jag valde att styckfrysa dom inslagna i plastfolie, väg färsmängden och lägg färsen på en bit plastfolie och tryck till med hamburgerpressen, och vik plastfolien över njurbiffen. Jag stekte njurbiffarna frysta. Jag stekte dom i en blandning av lite rapsolja och smör. Salt och peppar tillsatte jag när de var stekta. Du kan naturligtvis tillföra salt och peppar i färsen om du föredrar det. Jag serverade njurbiffen som en hamburgare utan lock. Burgaren byggde jag upp på en ganska hårt rostad skiva rostbröd.

  • Rostat bröd
  • Cliliröra (Bomba Calabrese)
  • Njurbiffen toppad med salt och nymald vitpeppar
  • En skiva tomat
  • Picklad rödlök

När du picklar rödlök kan du använda dig av en vanlig 1, 2, 3 lag eller som jag numer alltid gör 1, 1, 1 dvs 1 del ättiksprit, 1 del strösocker och 1 del vatten. Picklad rödlök är gott som tillbehör till många kötträtter.

Om du är mycket hungrig värmer du pommes frites i ugnen medan du gör i ordning burgarna. Annars räcker en sån här burgare långt speciellt om den kombineras med ett blad spetskål.
Du kan naturligtvis servera njurbiffarna med kokt potatis och löksås.

*) Finmald köttfärs ska det emellertid var till köttbullar en grövre färs ger en lite köttigare karaktär på t.ex hamburgare/pannbiffar.