Tidsåtgång: 1 ½ timme

Den här rätten är lite klurig, men egentligen inte svårtillagad alls. Man kan förbereda den ända till sista momentet. Soppan har hög smakkoncentration vilket gör att den bör intas i småportioner som förrätt.

10–12 små grynsoppar, smörsoppar eller andra soppar
2 msk smör
2 msk olivolja, extra virgin
1 msk havssalt
½ rödlök, finhackad
1 liten morot, fintärnad
1 msk smör att steka i
1 kvist persilja
1 kvist timjan
½ liter mörk oxbuljong (vatten + tärning) eller köttbuljong
½ liter svampbuljong (vatten + tärning)
2 tsk honung
2 tsk rödvinsvinäger
2 dl rött vin (utan stor strävhet)
½ dl ruby port
svartpeppar ur kvarn
3 dl vispgrädde

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lossa hattarna från grynsopparna. Smöra plåten. Skiva hattarna tunt och lägg dem på plåten. Ringla över oljan och strö salt över.
  2. Sätt in plåten och rosta i 50–60 minuter. Kolla noga mot slutet så att svampen blir lagom rostad, men inte bränd.
  3. Under tiden, skiva svampfötterna och smörfräs dem med lök och morot några minuter under omrörning. Tillsätt persilja, timjan, buljongerna, honungen, vinägern      och det röda vinet. Låt sjuda försiktigt utan lock i 30 minuter. Det ska återstå 6 deciliter, det vill säga lite mer än hälften av vätskan. Dra av från värmen.
  4. Låt den färdigrostade svampen svalna en aning. Smula den i mindre bitar.
  5. Fiska upp persilje- och timjankvistarna och mixa soppan slät. Häll i grädde och portvin och sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av med svartpeppar och kajennpeppar. Smaken ska vara rätt koncentrerad.
  6. Mixa soppan en gång till i någon minut så att den blir skummig. Häll upp på varma skålar och strö över det rostade svampsmulet. Servera på en gång.

Recept från Elle-Kari Höjeberg