Vin i mat
När du använder vin och sprit i mat skall du tänka på att den smak som vinet eller spriten har kommer att förstärkas i matlagningen. Detta eftersom du i de flesta fall kommer att reducera vinet/spriten genom att du kokar den, dessutom försvinner all alkohol vid upphettning. Smaka därför alltid på vinet innan du häller det i såsen, smakar det surt och jäkligt kommer det att smaka ännu surare när du kokat det en stund. Ett bra tips kan vara att använda samma vin i glaset som i såsen, det kan vara det som knyter ihop hela middagen. Du behöver ju för den skull inte koka sås på ett vin för 1000 spänn.

Något att tänka på.
Om vinet innehåller mycket syra kan såsen bli vass. Är vinet fruktigt kan såsen bli tung. Reduceras inte vinet blir såsen skarp, kokar du vinet i aluminiumkärl smakar det metall.
Moderna viner är ofta lagrade tillsammans med ekspån. Det ger en av många uppskattad vaniljton. Denna vaniljiga smak av ek kan vid kokning skapa märkligheter. Välj därför vin utan vaniljtoner till såsen.

Något att undvika.
Jag har druckit det mycket dyra och söta dessertvinet Chateau d’Yquem. Hur smakade det då? I mitten på 1980-talet hade jag och några kamrater bestämt oss för att nu skulle de söta vinernas krönte kung avsmakas. Vi samlade med gemensam ansträngning ihop till den på den tiden svindlande summan 650 kronor för en halvflaska. Jag fick till uppgift att ordna med mat till detta dessertvin. Jag valde att göra en extremt god citronpaj med marängtoppar. Citronpajen körde över vinet som en ångvält krossar en snigel, jag har inte en susning om hur Chateau d’Yquem smakar, men citronpaj äter jag fortfarande med glädje.

I många kokböcker står det, går vinet att dricka går det att använda i matlagningen. En sanning som tyvärr inte gäller svenskar, vi har en tendens att tycka att allt vin går att dricka hur eländigt det än smakar, om det är gratis. För ett antal år sedan var jag med ett sällskap i Spanien inkvarterad med helpension. I denna helpension ingick vin till maten, ett vin som dock smakade avskyvärt. Jag blev tråkad hela veckan eftersom jag föredrog att dricka mineralvatten eller betala för öl, NÄR VINET VAR GRATIS. Jo, Jag gillar gratis men är inte självmordbenägen. Alltså drickbart betyder inte bara flytande utan också välsmakande.

Och sluta med att truga på någon vin eller sprit som tackat nej, det är respektlöst.