200 gr vetemjöl (4 dl), 200 gr smör eller margarin, ½ tsk ättikssprit, 5 msk vatten.

Fyllning: fast sylt eller gelé
Pensling: ägg
Garnering: pärlsocker

Lägg mjölet i en skål och smula sönder smöret i mjölet med fingertopparna. Sätt till ättika och vatten och arbeta raskt ihop degen. Lägg den på kallt ställe att vila , gärna över natten. Kavla ut degen till en avlång fyrkantig kaka och vik ihop den som en servett. Upprepa kavlingen och vikningarna ett par gånger. Kavla ut degen ej för tunt och sporra ut 6 cm stora fyrkantiga rutor. Gör ett snitt i i varje hörn in mot mitten. Lägg en klick sylt eller gelé mitt på varje kaka och vik upp varannan flik och tryck ned snibbarna över fyllningen. Lägg kakorna på vattensköljd plåt, pensla med uppvispat ägg. Grädda kakorna i mycket god ugnsvärme (275°) i ca 6-8 min.