Detta blir 2 portioner

Ingredienserna till tryffelpastan

1/2 Schalottenlök, finhackad
1/2 Stor champinjon, finhackad
1/2 Stor solovitlök, finhackad
Torrostade pinjenötter
1 näve babyspenat
Färskriven parmesanost
en slatt vitt vin
1/2 -1 dl grädde (40%)
Salt och nymald vitpeppar
Färsk eller fryst tryffelsvamp
Svamppulver* detta kan uteslutas
Smör
Tagliatelle

  1. Rosta pinjenötterna och lägg dem i en skål, lämnar du dem o pannan kommer de att bli brända. Inte gott!
  2. Sätt på pastavattnet och låt det koka upp. Värm på en vid panna att göra pastasåsen i.
  3. Medan pastavattnet kokar upp finhackar du lök, svamp, vitlök och riv parmesanosten. Sätt en smörklick i såspannan och fräs lök,svamp och vitlök utan att det får färg.
  4. Lägg i Tagliatellen i det kokande vattnet, härifrån får det inte ta längre tid än pastans koktid (brukar vara ca 6 min).
  5. Slå i vinet och låt det nästan koka bort. Slå på grädden och låt den koka samman en stund. Smaka av med salt och vitpeppar. Här tillsatte jag lite svamppulver* för att höja svampsmaken.
  6. Lägga den rivna parmesanosten rör om och sedan i med spenaten.
  7. Nu bör pastan kokat färdigt, då lägger du över den i gräddsåsen med en pastaslev. det gör inget att lite av pastavattnet följer med.
  8. Blanda pasten i såsen och lägg upp i djupa tallrikar strö de rostade pinjenötterna över och slutligen skivar** du den färska tryffeln i extremt tunna skivor. Här är det bra med ett tryffeljärn.

Njut med ett gott inte allt för kraftigt vitt vin.

*) Svamppulver, jag har av snälla kamrater fått torkade trattkantareller en del av dem har jag kört i en kredd/kaffekvarn till ett fint pulver (jag blandade i en halvpåse torkad Karljohan också. Detta pulver kan du sedan använda i svampsåser som smakförstärkare och de reder dessutom lite. Överblivet pulver kan du sätta i en rengjord kryddburk av glas för senare bruk. Du kanske inte ska lagra pulvret för länge då de säkerligen tappar smak efter ett tag,

**) Min tryffel hade legat lite för länge i frysen och därför blivit en aning mjuk. Därför finhackade jag den och strödde hacket överpastan, jag blev också tvungen att tryffelförstärkm smaken med lite tryffelolja på toppen.