(från tidningsklipp, SvD)

Den här pastan är speciellt tillägnad vitlöksälskaren. Nu skall i sanningens namn sägas att vitlökssmaken blir så rund och mild att den kan passa nästan vem som helst. Så här vill jag själv ha en av mina älsklingspastor.

Till 2 port behövs:
200-250 gr tagliatelle
5 skalade vitlöksklyftor
1 rejäl knippa hackad färsk basilika
Olivolja – helst jungfruolja
Parmesanost
salt och peppar

  1. Koka upp vattnet till pastan. Lägg i de hela vitlöksklyftorna och 1,5 tsk salt och sjud i 15 min utan pastan.
  2. Lägg i pastan och koka den enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Häll pastan i ett durkslag. Fiska upp en av vitlöksklyftorna.
  4. Mosa klyftorna tillsammans med olivoljan i den skål pastan skall serveras i. Rör ner ytterligare 0,5 dl olivolja samt den hackade basilikan och pastan. Blanda alltsammans och strö 2-3 msk riven parmesan. Blanda igen och servera genast. Extra svartpeppar behövs.

Version utan vitlök:
Låt 1,5 dl vispgrädde koka ner till hälften. Blanda den med ca 100 gr finstrimlad skinka och ett litet åkt lättkokta ärtor samt 2 msk ost. Koka pastan utan vitlök och blanda med såsen och basilika. Svartpeppar till.