rensad strömming med benet kvar

salt

grovstött svartpeppar

  1. salta och peppra strömming och låt den stå svalt över natten
  2. slå av den salta lagen och lägg fisken på ett galler och låt den torka några timmar. Fisken ska vara helt torr på ytan men fortfarande mjuk. Är det tryckande sommarvärme kan den stå på köksbänken och torka, är det lite svalare så kan du med fördel torka fisken i ugnen på svagaste värmen med luckan på glänt.
  3. frittera fiskarna knapriga i frittösen eller stekpanna.

De fritterade fiskarna avnjuts med ben och allt.

Världen över så fritteras småfisk för glatta livet, vi svenskar är däremot lätt skeptiska till denna tillredningsform av obegriplig anledning. Andra fiskar i svenska vatten som går utmärkt att frittera är Nors, Siklöja eller varför inte prova att frittera Storspigg. Fritterad frasig spigg med några droppar citron är ett utmärkt drinktilltugg.