I Italien marinerar man anjovisfiléer, jag avser nu fisken ansjovis inte Grebbestads inläggning. Varför inte göra på sammansätt med en av våra inhemska fiskar, siklöjan. Siklöjan som ger löjrommen, Norrbottens röda guld, är en utomordentligt god matfisk. Du kan koka den, steka den, halstra den göra alla möjliga sortens lådor på den. En av mina favoriträtter är kokt saltad siklöjan serverad med kokt potatis, skirat smör blandat hackat ägg och lite finhackad silverlök. Så enkelt och fenomenalt gott.

Men det var marinerad siklöja detta skulle handla om. Jag gjorde en liten sats marinerad siklöja använde bara tio fiskar.

10 hela siklöjor
2-3 citroner
lite havssalt
en liten finhackad vitlök
finhackad persilja
lite chiliflakes eller om du föredrar det 1/2 finhackad röd chili, ta inte för mycket.
en god olivolja

  1. Filea fisken och spara fiskbenen, har du orensad siklöja låt huvudet sitta kvar på det sparade benen. Du måste se till att du blir av med en del av de lossnade fjällen, torka försiktigt med hushållspapper eller dra försiktigt med en kniv i riktning från huvudet och bakåt.
  2. Salta fileerna lätt och slå på citronsaft så att det täcker filerna. Låt så och marinera i kylskåp över natten.
  3. Ta fram filerna och låt de rinna av väl, lägg dem på handduk eller hushållspapper av hög kvalitet och torka bort all citron. Filerna ska vara torra!
  4. Ligg fileerna i en burk där de kan ligga utsträckta, varva med viltlök, chili och persilja. Slå sedan på olivolja så att det täcker ordentligt.
  5. Låt de stå svalt i 24 timmar. Klart!

Fileerna innan saltning och citronmarinaden

De sparade siklöjebenen

Du kan använda anna syra att marinera filerna i en god vitvinsvinäger eller varför inte en blandning av citron och lime. Med citron blir smaken på fisken ganska mild.

De sparade benen kan du doppa i mjölk och sedan vetemjöl och fritera knapriga, strö lite av en blandning av rökt paprikapulver och salt över, knapra dig lycklig!!