Satsen ger 2 knubbiga limpor eller 4 baguetter eller 20 bullar.
25 gr jäst
6 dl jummet
¾ msk salt
1 ½ liter (900 gr) vetemjöl

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten, saltet och mjölet.
  2. Knåda degen i bunken tills den släpper kanterna. Ta upp degen på bakbordet.
  3. Dela degen  och forma den till knubbiga limpor, långa Baguetter eller små trinda bullar.
  4. Skär några skåror i limporna med en vass kniv.
  5. Låt brödet jäsa till knappt dubbel storlek. det tar ca en tim.
  6. Grädda limporna och Baguetter i 250 – 275 grader varm ugn 15 – 20 min, bullar ca 8 min.

Tips: ett extre saftigt bröd blir det om du blandar in 2 – 3 matskedar olivolja i vattnet. Har du varmluftsugn går det utmärkt att fördubbla satsen och grädda fyra limpor i två våningar i ugnen. För att variera smaken går det att blanda in lite av andra mjölsorter, jag har använt inblandning av fint rågmjöl, grovt rågmjöl, havregryn, grahamsmjöl, korn, speltvete och även müssli och cornflakes.

Använd gärna det ett lite dyrare ekologiskt mjöl till matbrödsbakning, det blir en fantastisk skillnad på resultatet.