Hade en plommontomatplanta i odlingslådan som var mer lämpad för drivhuset, som jag inte har. Därför har jag hur mycket gröna tomater som helst. Chutney är ett utmärkt tillhör till stekt kött och fisk, du kan också ha den som komplement på ostbrickan, kanske till och med på en rostad macka.

1 kg göra tomater
50 gr mörkt muskovadosocker
200 gr strösocker
2 msk honung
2 st hela röda chilifrukter inkl fröna (spansk pappar)*
1 bit habanero
2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk nystött kardemumma
några bitar kanel
ev. flytande pektin

Gröna plommontomater

 

Skär tomaterna i bitar och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en ganska stor kastrull. Ge det ett uppkok och sänk sedan värmen och låt det puttra på låg värme i minst en timme. Rör om emellanåt så att det inte fastnar i botten. Smaka abv med gärna mellanrum för att säkerställa att det har den söt-sur-heta balans som du vill ha. Om det mot slutet av kokningen känns för tunt får de tillsätta lite flytande pektin eller låta det puttra ytterligare en stund. Sätt chutney i väl rengjorda varma burkar och förslut genast. Chutneyn blir bättre om du låter den mogna några veckor på sval plats.

*Spank peppar är lurig såtillvida att den ibland är ganska het och under stundom inte het alls. Du måste därför smaka av chutney så att styrkan är den önskade.