tidningsklipp

1 höna
1 stor oxtunga
3 små gristungor
1-2 kg kalvkött (tjocka bringan, ryggen och bogen)
2-3 morötter
ett par purjolökar
1 palsternacka
1 liten rotselleri
vitpepparkorn
salt
gärna några kvistar persilja
vatten

Skölj den urtagna hönan, tungorna och kalvköttet. Skrapa morötterna, skala rotsellerin och palsternackan och skölj alla grönsakerna. Lägg sedanned höna, tungor och kalvkött och de hela grönsakerna i en stor gryta. Häll på vatten så detta täcker alltsammans. Lägg på lock och koka upp det hela. Ta av locket strax innan vattnet kokar upp (detta för att skummet inte ska sjunka). Skumma bort koagulerad äggvita som flyter upp och tar all smuts med sig.

Salta och lägg i minst 1 rågad tsk vitpepparkorn. Låt det hela sakta koka och ta upp köttet allt eftersom det känns mört. Längsta koktiden har oxtungan. Är det en gammal höna kan den också ta lång tid. Att oxtungan är färdig känner man på tungspetsen. Den blir nämligen färdig sist. De här ingredienserna fordrar ju inget stort förarbete och dessutom kan man göra något annat medan de kokar.

När allt är kokt färdigt förbereder man det för frysen. Man kan till exempel få: Kokt höns med ris och curry, Ostgratinerat höns, Hönssallad, Kokt tunga med stuvad spenat eller dylikt. Smörgåsmat eller middag av små tungorna. Dillkött eller kalvfrikassé av kalvköttet. Buljong i kuber.

En del av buljongen kan koncentreras och frysas i små frysplastkuber så man har till sås till exempel : klar buljong sås eller grönsakssoppa av buljongen och grönsakerna.

Djupfrysta varor bör tas upp dagen innan de skall användas. Sedan går det att anrätta med tillbehör.