Husmanskost när den är som bäst. Korvkaka har inget med korv att göra, jag har i vart fall aldrig ätit den som korv, alltid bakad i avlång sockerkaksform. Har du inte fått familjen att äta lever ska du prova korvkaka med sin sötma är den inte särdeles svårsåld. Läs hela receptet före du skrider till verket!

Denna sats räcker till en normalstor sockerform (typ 4-5 portioner)

1 1/2 dl korngryn
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 liten gul lök
1 stor solovitlök (hackad)
1 msk smör
4-500 gr lever (alla sorters går bra)
2 ägg (ha ett 3e i beredskap)
1 dl russin
2 msk sirap eller honung
2-3 tsk salt
1-2 tsk mejram
nymalen svartpeppar

Korvkaka i stekpannan

Korvkaka i stekpannan

  1. Koka grynen i vattnet under lock på svag värme, det ska nästan koka tort (tar ca 30 min). Slå på mjölken och koka till en lös gröt, se till att inte bränna fast mjölk och gryn i botten på pannan.
  2. Värm ugnen till 200°
  3. Hack löken och fräs den mjuk i en stekpanna tillsammans med vitlöken, låt svalna.
  4. Mal levern i kött kvarnen, gärna med grov skiva. Blanda i ägg, sirap, russin, salt, mejram, peppar och löken sist tillsätter du gröten. Blanda väl och slå smeten i en väl smord sockerkaksform. Grädda i mitten av ugnen 40-45 minuter.

Om korngrynsgröten är i lösaste laget kan su sätta i ett extra ägg så att korvkakan blir fast och inte faller isär när du steker upp den dag två.

Servera med rårörda lingen finstrimlad vitkål och med fördel sparrispotatis. Den korvkaka du inte äter upp genast går utmärkt att frysa. Skär den i skivor och slå in dem en och en i plastfolie och frys in.

Korvkaka med rårörda lingon och potatis