för 2 personer krävs

Läs hela receptet innan du börjar tillagningen!

1 nät blåmusslor
1 schalottenlök, finhackad
1 morot, finhackad
1 solo vitlök, finhackad
1 stjälkselleri, finhackad
en skvätt olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 bit parmesanost
salt och nymald vitpeppar

  1. Putsa och skölj musslorna i kallt vatten, ta bort allt synligt skägg. Släng musslor som inte sluter sig när du nackar på dem eller har sprucket skal.
  2. Hacka alla grönsakerna i lika stora bitar ca 2 mm stora kuber är lagom. Med en bra kniv är det inget problem.
  3. Hetta upp oljan i en hög vid kastrull och fräs alla grönsakerna, slå på vinet och sist i med musslorna. Lägg på ett locket sänk värmen och låt musslorna koka i 5 minuter.
  4. Sätt en collinder eller stort durkslag över en stor bunke och töm hela musselkastrullen i collindern.
  5. Diska ur kastrullen så att alla grönsaksbitarna är borta och slå sedan i musselspadet tillsammans med grädden och reducera ordentligt, du ska ha 1 – 1,5 dl kvar.
  6. Medan musselspadet reducerar tar du alla musslorna och slänger dem som inte öppnat sig. De resterande vrider du av locket och lossar musslan från skalet. Lägg sedan skalet med musslan i på ett ugnsfast serveringsfat, gör så med alla musslorna. Håll samtidigt ett öga på reduceringen, när den är färdig smakar du av med salt och peppar.
  7. Riv en ordentlig hög med parmesanost.
  8. När du lagt upp alla musslorna på fatet slår du en liten skvätt musselspad i varje mussla och toppar med lite parmesanost. Gratinera i varm ugn med övervärme till osten smält.
Gratinerade musslor

Gratinerade musslor

Servera med ett gott bröd till som du kan suga upp det goda musselspadet med. Till musslorna dricker du bubblande vatten eller dito vin väl kylt. Vatten utan konstiga smaktillsatser.

Det kan vara lättare att få musslorna att ligga still om du lägger lite lätt skrövlat aluminiumfolie i botten på fatet.

För att göra det hela lite mer matigt kan du med fördel servera friterade potatisar tillsammans med en skål majonäsdipp.