Till denna kokihop kan du ta lite hur du vill men mängderna, vill du ha mycket smak av fänkål tar du det, kom bara ihåg att vitkålen är huvudnumret. Jag blandade så här:

½ vitkålshuvud
2 stora fänkålsblad
1 gul lök
½ paprika
1 bit ingefära
1 stor vitlök
2 tomater skivade (rest från tidigare middag)
1 picklad röd chilli
3 msk spad från picklet
1- 1 ½ dl vitt vin
Rapsolja och smör till fräsningen
Ev. lite vatten
Salt

  1. Börja med att skära och hacka alla grönsakerna: Vitlök, Chili och Ingefära ska hackas mycket fint. Vitkål, Fänkål. Gul lök i halvmånar, paprika och tomater ska skäras så tunt du förmår.
  2. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull, minst fem liter, och lägg i en rejäl smörklutt. Fräs vitlök, chili och ingefära utan att det får färg.
  3. Lägg sedan i den skivade löken och paprikan, fräs till löken är genomskinlig. Se till att vitlöken inte bränns, ser det ut att bli för varmt sänk värmen.
  4. Slå i en rejäl skvätt vitt vin tillsammans med tomaterna och låt det koka in en stund, det ska bli lite simmigt.
  5. Sätt i vitkålen och fänkålen och rör om lägg på lock och låt det koka ihop, tar ca 30-45 min, rör om då och då. Blir det för torrt slå på lite vatten. Under tiden kan du göra i ordning grillen för att halstra fisk eller kött.
  6. När fisken eller köttet är färdigt på grillen har vitkålen kokat ihop och du behöver bara smaka av med salt och ett par matskedar av pickelspadet. Pickelspadet ger en välbehövlig syra.

Vitkålskokihopet är så pass blött att du inte behöver göra någon sås.