löksåsen 2-3 gula lökar fint hackade 4 dl mjölk 1 dl grädde 2-3 msk vetemjöl en redig klick smör salt vitpeppar, nymald

  1. Gör i ordning två flata tallrikar en med vetemjöl och en med ströbröd samt vispa upp de två äggen i en djuptallrik
  2. Vänd sillfiléerna först i vetemjöl sedan ägget och sist ströbrödet, se till att det täcker. Lägg filéerna att torka lite på en torr skärbräda, detta för att paneringen ska fastna ordentligt och sillen blir då lättare att hantera. Sätt stekpannan på plattan och värm upp stekpannan ordentligt på medelvärme.
  3. Medan stekpannan värms upp fräser lökhacket mjukt på medelvärme utan att det får färg i den rediga klicken smör i en kastrull, tillsättt vetemjölet och rör om (mer mjöl = fastare sås).
  4. Slå på mjölken och grädden och rör om fortsätt att röra då och då så att såsen inte bränner fast, låt koka på svag värme, smaka av med salt och nymald vitpeppar.
  5. medan löksåsen småputtrar steker du de panerade filéerna gyllenbruna

Serveras med kokt potatis t.ex. mandelpotatis en grönsallad på en tallrik vid sidan om är inte fel. Dryck en kall öl eller kolsyrat vatten utan smaktillsatser.

Jag tycker att de urvattnade sillfiléer som sälj i handeln är alldeles för urvattnade och då försvinner poängen med denna saltbomb till middag. Jag har därför börjat att köpa den sill som säljs direkt ur tunna för inläggning den kan du vattna ur själv till önska salthalt, du får då även för det mesta lite större sillfiléer vilket är att föredra.