Att balansera julbordet till en njutbar blandning mellan kött, fisk och grönsaker är inte alltid det lättaste. Den gode julbordsmakaren har också att ta hänsyn till en hel del önskemål från familjen av typen – Får jag inte kalvstek på björkrisbädd är det inte jul. Dylika önskemål kan lätt lägga sordin på den kreative julbordskreatören som gärna vill se förändringar.

Min julbuffé innehåller en mix av svensk tradition och invandrade nykomlingar. Att tänka på i julbordsmakandet är att inte göra för mycket, gör hellre lite snålt beräknat, det är bättre att det tar slut än att du får äta julbordrester fram till påsk.

Allt avåts tillsammans utvalda vänner redan den 21 december varför jag kan ägna julen åt att mumsa praliner och kolla på julens alla DVD-filmer.

God Jul

Julbordet kompletterades med några inköpta läckerheter: Kalvsylta, Julskinka, Prinskorv och Gravad lax. Dessutom hade jag gjort en vanlig potatisgratäng, jag tycker att potatisgratängen är att föredra på ett julbord framför kokt potatis, den är lätta att hålla varm och den gör inte julbordet så tort då det inte finns några såser.

En liten ostbricka med fyra utvalda ostar av skilda slag med kex, efteråt fick de som önskade lite espresso och hemgjorda praliner och chokladkolor

Drycker: Julmust, mineralvatten och ett Amaronevin, Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Chiliräkor med lime

Chiliräkor med lime

Apelsinsallad med fänkål

Apelsinsallad med fänkål

Grillad aubergine

Grillad aubergine

Tunnbringa av lamm (Lammrulle)

Tunnbringa av lamm (Lammrulle)