Min barndoms Klådda var så seg att den kunde dra ut mjölktänder och den gick bara att äta två gånger per år på vårvintern och den tidiga hösten. Gissa om jag älskade att gå in i bagarstugan till ”bakukvinnorna” och få frågan –Ha’ du fått dig någe’ färskt? Och sen få en helt nygräddad het Klådda i ett tomt mjölpaket, snabbt som ögat rusa in till mormor och rulla sig en Klådda med smör som smälte och rann rann efter händerna.

ca 40-50 kakor
5 lit mjölk
5 pkt jäst
5 kg rågsikt
1 kg vetemjöl special
2 msk fänkål
2 msk koriander
1- 1 1/2 msk salt

2-3 kg kornmjöl till utbakning

Sätt degen och låt jäsa ca en halvtimme börja sedan utbakningen.

I många moderna Klådd-recept tillsätts både margarin och ett par dl sirap, det gör Klåddan kortare, dvs mindre seg, gör inte det. Jag kan rekommendera att byta ut ett av jästpaketen mot en påse surdegspulver det ger brödet en knappt märkbar syra och ökar segheten något.

Klådda ska gräddas på stenhäll i vedeldad bakugn, men om du inte har tillgång till en sådan kan du med fördel göra små Klåddor och grädda i elugnen på högsta effekt eller i mycket het stekpanna, var noga med att borsta bort överflödigt mjöl. Klåddan ska kavlas mycket tunn 1/2 – 1 mm. Minska i så fall degen till max en litersdeg.

Klådda färdig för gräddning