2 portioner (läs igenom receptet innan du börjar, det är många moment med det går ganska fort och är väldigt enkelt att laga)

20-25 Hjärtmusslor (hittade en liten förpackning förkokta på ICA)
10 Pilgrimsmusslor delade
5 Stora räkor delade (helst råa, finns ofta i asiatiska butiker)
1 stor schalottenlök finhackad
1/2 stor solovitlök finhackad
1 frp små tomater (så söta du hittar)
Chiliflakes eller en halv finhackad röd chili
1,5 dl vitt vin
1 dl grädde
en skavätt olivolja till stekningen
salt och nymald vitpeppar
200 gr linguine pasta eller bavette
vatten och salt till pastakoket

  1. Tina räkor och pilgrimmer skala räkorna salta dem försiktig (om du har färdigkokta räkor skala men salta inte*), hacka sedan schalottenlök och vitlök. Dela tomaterna, hacka chilin. Torka av tökorna och pilgrimerna de ska vara helt torra.
  2. Hetta upp oljan det ska vara ordentligt hett men inte så att det ryker om oljan, Du kan se på oljan om den börjar bli het den bildar som mönster och rör sig i pannan.
  3. Sätt på pasta vattnet, glöm inte att salta!
  4. Fräs räkorna och pilgrimerna i den heta oljan helt snabbt och plocka sedan upp dem och lägg i en skål.
  5. Sänk värmen något och i med löken i pannan och därefter vitlöken, slå på vinet och koka upp, därefter hjärtmusslorna och koka dem till de öppnar sig. Plocka upp dem eftersom och lägg dem tillsammans med räkorna.
  6. Nu är det lagom att lägga pastan i det kokande vattnet, då blir pastan och skaldjurssåsen färdig samtidigt (det tar typ 8 minuter att koka torkad linguine, använder du färsk pasta får du vänta något med pasta koket.
  7. När alla hjärtmusslorna är öppna och ur pannan lägger du i tomthalvorna koka dem en lien stund och slå sedan i grädden (och ev räkspad) koka ner det till en lite krämig konsistens. Smaka av med salt peppar och chili, det ska finnas ett litet bett i såsen. Lägg i skaldjuren och planta om medan de hettas upp. Lyft över den färdigkokta pastan i skaldjurssåsen och blanda väl, servera GENAST!

Dryck, en väl kyld pilsner eller bubbelvatten utan fåniga smaktillsatser eller ett mustigt rödtjut, det är nästan aldrig fel med Amarone.

*om du använder färdigkokta räkor gör ett litet avkok på räkskalen, fräs skalen i lite olja i het panna lägg i en halv liten gul lök med skal, en liten morot i bitar, skå på typ  2 dl vatten. Koka några minuter och sila av, reducera sedan fonden, ordentligt (koka bort 75% typ). Denna räkkoncentration sätter sedan fart på din pastasås. Var i detta fall JÄVLIGT FÖRSIKTIG med saltet.