Om du någon gång köper hel lax ta vara på renset allt som du putsar bort från huvud ryggben och fenor. Får du tag på vild lax desto bättre den är enormt mycket godare än den odlade och mindre fet den passar därför utmärkt till denna lilla förrätt eller som pålägg på en hårdbrödskiva med lite hemgjortd majonäs. Var dock medveten om att du enligt rekommendationerna inte ska äta den vilda östersjölaxen varje dag då den innehåller höga halter av skadliga ämnen. Tänk därför på vad du sprider i naturen.

Rens från minst en lax
1-3 krukor färsk timjan
Salt
Sätt ugnens grillfunktion på full sprutt

  1. Ta bort gälarna ur laxhuvudet, dela det sedan på längden använd en stor kockkniv, köttyxa eller stor morakniv. Var försiktig så att du inte sätter kniven i handen.
  2. Salta laxrenset ordentligt och låt det ligga över natten, låt det sedan rinna av. Sätt ugnen i grilläge på maxvärme.
  3. Klä botten i en långpanna med färska timjankvistar, lägg laxrenset på kvistarna och kör in det högt upp i ugnen.
  4. Nu får du inte lämna ugnen obevakad, när laxen har en ordentlig stekyta den ska vara lite knaprig utan att vara bränd.

Ta ut och låt svalna något rensa sedan renset försiktigt, så att du får några fina bitar, om du sk ha det till en liten förrätt. Servera på en liten bädd av fint skuren Isbergssallad blandad med lite fint skuren Radicchiosallad, ringla över lite hemgjord majonäs, den ska vara lite lös, kryddad med äppelcidervinäger och lite fransk senap. det finns en massa olika recept på nätet.

Vips är kvällen räddad!!