Att koka ärtsoppa är lätt men det tar sina modiga timmar. Likaså är det med fläskläggen, men det kan ju kombineras och resultatet blir lysande.

1 stor kastrull, 7-10 liter är lagom
1 liten rimmad fläsklägg
1 stor gul lök, finhackad
1 stor morot, skuren i millimeterstora kuber
opt. en stor solovitlök, finhackad
1 kg torkade gula ärtor
kryddpeppar, hel
lagerblad
mejram
timjan
vatten

 1. Blötlägg ärtorna i minst 12 timmar
 2. Finhacka löken och skär moroten i pyttesmå kuber, ställ åt sidan
 3. Koka upp 3-4 liter vatten, skölj under tiden av fläskläggen, lägg läggen i din stora kastrull och slå på kokande vatten så att det täcker läggen med lite råge på vattnet. Låt koka upp och skumma, slå sedan i löken, morots- och vitlökshacket, lagerblad och kryddpepparkornen, du kan med fördel sätta lagerblad och kryddpepparkornen i en liten påse eller tekula så att de går att ta upp. Låt det småkoka under lock i ungefär en timme.
 4. Slå bort blötläggningsvattnet från ärtorna och lägg ner ärtorna i fläskläggkoket, nu kommer du att behöva skumma en del igen. Låt allt småkoka entimme på svag värme.
 5. Lyft upp fläskläggen och skala av köttet från benen och skär det i mindre ätstora bitar, lägg till baka fläsket i ärtkoket och rör om, passa på att smaka av soppan om den har rätt sälta om inte salta en aning. Låt det hela puttra till ärtorna är helt mjuka. När det börjar närma sig slutet kan du lägga i mejram och timjan, jag sätter örterna i en tekula (se bild) och kan då lätt fiska upp det innan serveringen.
  Kryddkulan

  Kryddkulan

   

  Servera ärtsoppa med senap, mejram och timjan för individuell kryddning det är heller inte helt fel med en ostmacka vid sidan om soppan.

Ärtsoppa - inte är det vackert men...

Ärtsoppa – inte är det vackert men…