I höstas köpte jag ett helt grovstyckat lamm. Det levererads i fina vakuumförpackningar bl.a en rejäl bit hals. Om du har en vakuumförpackad halsbit kan du med fördel tillreda den i vattenbad i ugn. Sätt ugnen på strax under 100 gr lägg halsbitspåsen i en stor kastrull och fyll på med vatten så att påsen täcks. Ställ in kastrullen i ugnen och låt den stå över natten typ 12 timmar. Fiska upp påsen och låt den kallna utan att öppna den. När halsbiten kallnat sticker du hål på påsen och sparar buljongen i en skål, fettet lägger du i komposten, det behöver du inte. Du har nu en lammbuljong med kraftig köttsmak. Nu kan du lätt plocka av allt kött från benen dela sönder det och ställ det i en skål till du ska blanda i det i soppan.

Detta behöver du till 4 personer.
3 medelstora mjöliga potatisar
1 stor morot
1-2 Stjälkselleri
5 vitlöksklyftor
7 Steklökar
1 dm purjolök (knyt ett steksnöre runt purjobiten)
1 dm finskuren purjolök
10 Brysselkål
Vita stora bönor *
Lagerblad
Stjärnanis
1 – 1 1/2 köttbuljongtärning eller grönsaksbuljong dito
Salt och peppar
ev lite extra buljong om soppan är för osoppig, orm du förstår vad jag menar.

  1. Skala potatisen och skär den i cm stora kuber, skär moroten i cm bitar, ansa steklökarna och brysselkålen skär dem i halvor (var noga med att inte skära bor hela rotbiten av löken den ska hålla ihop även när den är kokt), Hacka själksellerin fint.
  2. Koka upp 0,5 – 0.75 liter vatten och lägg i buljongtärningen. Därefter lägger du i lagerbladet, stjärnanisen och purjobiten samt potatisen och låter den koka ensam i ca 10 min. Det är meningen att potatisen ska koka sönder ordentligt det gör soppan lite trögflytande, tuggmotståndet ska det andra grönsakerna stå för.
  3. Nu slår du i lammbuljongen och sellerin, brysslarna och steklöken och ger soppan ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Nu fiskar du upp den stora purjolöksbiten och lägger i det finfördelade köttet och de stor vita bönorna. Precis innan du ska servera soppan tillsätter du den finskurna purjon, den ska vara krispig.

*) jag hade stora vita bönor i frysen som jag kokat enligt recept från Anna och Fanny Bergenström kokbok Under Valnötesträdet, det är väldigt bra att ha dessa bönor i frysen. Dels kan du själv reglera j´hur mjuka de ska var och de ligger i en utsökt buljong att spä köttsoppan med. Om du inte har frysta bönor får du använda köpta konserverade men var försiktig så att de inte kokar sönder.