Att fått mycket tomatsmak utan att ha med själva tomaten i matlagningen kan ibland vara rent sensationellt. Du kan koka risotto på essensen, om du har en perfekt kokt bit torskrygg och droppar en matsked essens över över varje portion ….

Om du har en matberedare går detta väldigt enkelt att göra i ordning. Om du, som jag, bara har en mixerstav med tillbehör får man använda beredningsskålen med sin enkla kniv, det går det också men är meckigare.

en försvarlig mängd småtomater (minst 1 kg)
1 stjälk selleri skuren i fina bitar
1 hackad schalottenlök
1-2 vitlöksklyftor skuren i tunna skivor
1 bit fänkål skuren i fina bitar
ordentligt med färsk basilika hackad
färska timjansblad (1-2 msk)
en ordentlig slatt Worcestersås
lite Angostura bitter
ansluta med några droppar tabasco

Kör allt i matberedaren inte allt för fint och lägg hacket in en skål täkt med plast och låt det stå svalt minst 6 timmar.

Slå över tomathacket i en ny skål täkt med en kökshandduk eller annan tygpåse t.ex ett örngott. Häng upp tygpåsen med tomathacket med en skål under så att all vätska droppar ut. Detta tar en god stund, när det slutat droppa har du tomatessens i skålen. Kläm inte på tomathacket, detta kan du spara i portioner i frysen och använda som bas i olika tomatsåser.

Tomatessensen kan du använda till allt där du vill ha tomatsmak utan att det ligger tomater på talriken. På nätet såg jag Raymond Blanc göra tomat essens och vem kan motstå att prova.