en liten sats Peperonata räcker till 2-3 portioner (det är inga problem att fördubbla satsen)
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
lagerblad
en skvätt olivolja
1/2 dl torrt vitt vin
1/4 dl vitvinsvinäger
4 söta solmogna tomater
salt
svartpeppar

  1. skölj paprikor och tomater
  2. skär paprikorna i stora bitar, ta bort kärnorna och det vita
  3. skala och skiva lök och vitlök tunt
  4. värm olivoljan till medeltemperatur i en vid kastrull eller gryta och börja med att svetta paprikan, därefter löken och sist vitlöken och lagerbladet/en. Grönsakerna ska ge ifrån sig sin vätska men inte helt tappat formen
  5. slå i vinet och vinägern och låt det koka in minst 5 min
  6. kärna ur tomaterna och dela dom i halvstora bitar och vänd ner dom i kastrullen koka ytterligare minst 5 min
  7. smaka av med salt och peppar

Ett enkelt sätt att kärna ur tomater är att ställa tomaten med kvistfärtet mot skärbrädan och sedan skära loss det yttersta fruktköttet, på samma sätt som när du skär av skalet på en apelsin. Kvar har du då kärnhuset som lätt låter sig skrapas rent och kan delas i lämpliga storlekar och kokas med i peperonatan.

Peperonata är gott som tillbehör till stekt och grillat kött och fisk, kan ätas varm, ljummen och kall. Jag har även kompletterat den med grovt strimlad och hårt stekt saltad Guanciale (griskind) och fått en underbar liten lunchrätt.

På nätet finns hundratals varianter på peperonata många med bara vitvinsvinäger, dessa blir i mitt tycke i skarpaste laget och då blir vitvinsvarianten betydligt trevligare. I många recept står också att man ska flå tomaten det tycker jag är lite i arbete i onödan, men visst har du gott om tid så kan det ju vara ett trevligt pyssel.