tidningsklipp

Välj goda fiskfiléer, färska eller djupfrysta. De tinas först hjälpligt så att filéerna går att lossa från varandra utan att gå sönder. Öppna en stor burk musslor konserverade i vatten, sila av allt musselvatten. Slå det på fiskfiléerna, som läggs saltade och pepprade i en välsmord eldfast form. Kanske lite mer vatten behöver hällas på beroende på hur pass mycket vätska burken innehåller. Byter man ut vattnet mot vin… mmm!

Täck fisken med smörat papper. Låt den sakta bli genomkokad, vit och fast i köttet i ugn eller på spisen. Häll försiktigt av fiskspadet i en liten kastrull. Red av med en kula smör/mjöl till simmighet. Smaka av med en droppe citron. Lite grädde kan ge mjukare smak åt såsen. Lägg i musslorna. När de är varma, men inte mer, slå dem på fisken. Servera gärna med små fina smörstekta ”hjärtan” av vitt bröd.

Annat sätt att reda sås: rör ut mjöl i vegetabilisk olja. Tillsätt den försiktigt i den heta såsen. Låt koka.