Ja, jag vet, ingen levande italienare norr om sydpolen skulle få för sig att sätta grädde i sin vongolepasta – men jag är från Norrbotten och skiter i det.

detta räcker till 4 förrättsportioner eller 3 huvudrättsdito

1 påse/nät Vongolemusslor (Hjärtmusslor)
1 låda körsbärstomater
1 solovitlök eller stor klyfta
1 mellanstor morot
en knippa persilja
2/3 röd chili
2 dl vitt vin (Soave eller Verdicchio)
1 dl vispgrädde
olivolja
salt
ev 1 msk honung
1 pkt Linguine eller Bavette

  1. rengör musslorna ordentligt under rinnande kallt vatten, släng alla som är trasiga eller inte sluter sig
  2. sätt på en stor kastrull med vatten att koka pastan i, glöm inte salta
  3. hacka vitlöken fint, skär moroten i fina kuber (2 mm) och skär chilin i tunna skivor, dela tomaterna i halvor och finstrimla persiljan
  4. hetta upp olivoljan i en traktörpanna och fräs vitlöken, moroten och chilin däri utan att bränna
  5. slå på det vita vinet och musslorna låt koka under lock i ca 4-5 min
  6. ta upp alla musslorna och ställ dem åt sidan
  7. lägg pastan i det kokande vattnet
  8. medan pastan kokar lägger du i tomaterna och slår i grädden mussel- och vin spadet och låter det koka ihop så att det blir simmigt, smaka av med lite salt är det för syrligt sätt i lite honung. lägg tillbaka musslorna
  9. när pastan är färdigkokt lyfter du över pastan med en pastaslev till musselkasturullen (ja det följer med en del av pastavattnet det ska det också göra) blanda väl om
  10. strö över persiljan och servera genast

Drick ett vitt vin som inte är så syrligt eller en kall lager eller mineralvatten lätt bubblande utan exentriska smaktillsatser