Stens kök

– gör det bättre själv

Arkiv: Menyer Sida 1 av 2

Nyårsmiddag 2016

Man avslutar gärna året med något extra gott. Jag har därför gjort följande kombination för Nyårskvällen 2016. Ett tips för er som ska ut på natten och smälla in det nya året ta med varm choklad istället för skumpan ut i natten. Champagnen gör sig mycket bättre i en tempererad miljö än ute på stan i plastmugg.

Ett gott litet bröd till denna middag är Sångfrökens bröd en deg som du sätter på morgonen och som sedan långjäser. grädda som kuvertbröd pensla med vatten och toppa med vallmofrön.

Dryckesförslag till Nyårsmenyn, till förrätten som är lite chilihet rekommenderar jag en torr cider la Ribaude, varmrätten med sin söta sås kan med fördel avnjutas med en Amarone och till fruktsalladen en röd söthet Reciotro della Vallpolicella, och glöm inte att även dricka vatten till vinerna.

Gott nytt år på Er

Julbord 2016 – tradition i förändring; tapasjulen

Gör julbordet till en tapasbuffé med mågs smaker i mindre portioner. Somligt serverat som portioner annat att förse sig själ med. Här får du en del uppslag att välja bland. Håll utkik på denna sida det kommer fler tips efterhand fram till julveckan!

Bröd:
Margits julbröd
Sångfrökens (kuvert vallmo)

Sångfrökens vallmo, kuvertbröd

Sångfrökens vallmo, kuvertbröd

Margits julbröd nybakat på julaftonsmorgonen - ett julmåste !

Margits julbröd nybakat på julaftonsmorgonen – ett julmåste !

 

 

 

 

 

 

 

Crostini:
Räkor
Löjrom
Ost med fikonmarmelad

Kött:
Skinka med senapskräm
Prinskorv med rödlöksmarmelad
Grisfotsaladåb
Torkat kött

Skinka med senapskräm

Skinka med senapskräm

Torkad lammstek

Torkad lammstek

 

 

 

 

 

 

 

Fisk:
Strömmingsrulle med pepparrotskräm
Chiliräkor
Pilgrimsmusslor med räkor och torkad pärltomat

Strömmingsrulle med pepparrotskräm

Strömmingsrulle med pepparrotskräm

Chiliräkor med lime

Chiliräkor med lime

 

 

 

 

 

 

 

Grönt:
Grillad aubergine
Inlagd paprika
Tomat & squashsallad
Friterad brysselkål
Picklade grönsaker (det finns att köpa goda picklade på burk)

Frasiga brysslar!

Frasiga brysslar!

Picklade grönsaker

Picklade grönsaker

 

 

 

 

 

 

 

Frukt:
Apelsinsallad
Mango- & papayasallad
Fruktsallad

Apelsinsallad med fänkål

Apelsinsallad med fänkål

Mango- och papayasallad

Mango- och papayasallad

En tvårätters vardagsmiddag

Om du har lite tid över och vill skämma bort dig själv eller familjen/kompisarna kan denna lilla vardagslyx bli precis vad som krävs för att beveka den mest motsträvige.

Avsluta med en kopp espresso och en chokladbit.

Nyårsromantik för två – skaldjur och bubbel

Nyår förknippas sedan flera mannaminnen med bubbel och skaldjur. Här får du ett menyförslag på en enkel och ganska billig skaldjursmiddag för två som avslutas med en ätlig ros av äpple på en spegel av vaniljsås.

Mitt förslag är att du dricker skumpan till maten och tar med en termos varm choklad när du ska ut i kylan och skåda på fyrverkerier. I kylan blir skumpan bara konstigt medan chokladen kan värma dina frusna fingrar.

Äppelros

Äppelros

En pasta och en frukt (5)

En väldig god och festlig pasta innan fredagsmyset, som efterrätt äter du en blodapelsin den självklara vinterfrukten. När Tarrocco-apelsinerna kommer fram på nyåret är de ett måste. Tarrocco apelsinen är kungen av citrusfrukterna

Inte taroccoapelsin men väl en tidig blodapelsin - en karaktärsfrukt utan den söta jolmigheten i en vanlig navelapelsin.

Inte taroccoapelsin men väl en tidig blodapelsin – en karaktärsfrukt utan den söta jolmigheten i en vanlig navelapelsin.

Julbord 2015 – skit i traditionen gör en ny blandning

Ett litet julbord för två personer där tanken är att äta upp allt och inte skapa lunchrester för två veckor. Om du mest är intresserad av julskinka, rödbetssallad och prinskorv kan du sluta läsa nu! Detta julbord är ihop plockat av recept som finns på denna sida avser receptet 4 portioner som huvudrätt behöver du inte laga hela receptet gör så mycket som går åt.

Margits julbröd går snabbt att baka och kan därför göra på julaftonens morgon. Äppelrosorna gör du i ordning och stoppar i ugnen då ni sätter er och äter. Jag utgår från att det finns någon ost att ha på brödet eller att okynnesäta av tillsammans med ett kex eller två.

Drycker föreslår jag julmust, kolsyrat vatten en kylskåpskall lager eller ett fylligt amaronevin. Du kommer att vara mätt som en tok falla i mättnadsdvala och vakna lagom till midnattsmässan, men vad gör det jul är det bara en gång om året.

Och vill du nu nödvändigtvis ha sill, löjrom, gravlax och köttbullar ställ fram det då!

God Jul

Försommarvego

Sparrissoppa

Sparrissoppa

Glass med chokladsås

Glass med chokladsås

Julbord 2014 – tradition i förnyelse

Visserligen är julbordet en stark traditionsbärare och vi vill så gärna att allt ska vara som det alltid har varit. Men som Tennyson diktar i nyårsdikten – Ring in det nya och ring ut det gamla – därför blir detta året då vi bär ut det gamla och bär in det nya. Men var lugn något kanske du känner igen något även på detta julbord.

Som alltid kompletterar du ditt julbord med någon ost du gillar, kanske lite löjrom och eventuellt en skiva gravad lax. Glöm för allt i världen inte att förutom det hembakade brödet öven sätta fram lite gott tunn- och knäckebröd och en god blandning grönsallad.

I årets Julbord ingår:
Vakumkokt tunnbringa av lamm
Varmrökt lammstek
Grisfotsaladåb
Chiliräkor med lime
Rullströmming
Apelsinsallad
Mango och papayasallad
Lingonkokta svartrötter
Friterade rödbetor med schalottenlök
Helstekt potatis i ugnen
Margits julbröd

Till julbordet dricker du julmust, öl, bubbelvatten och eller vin.

Vakumkokt tunnbringa

Vakumkokt tunnbringa

Chilirakor med lime

Chilirakor med lime

Apelsinsallad med fänkål

Apelsinsallad med fänkål

Margits rullströmming

Margits rullströmming

Varmrökt lammstek

Varmrökt lammstek

Helstekt potatis i ugnen

Helstekt potatis i ugnen

<Mango och papayasallad

Mango och papayasallad

 

En traditionell Juldagsmiddag

Jag är uppväxt med att på juldagen äter man tunga med svampsås och pressad potatis. Jag är inte säker men jag tror att det var en inte helt ovanlig juldagsmiddag i det Norrbottniska bondesamhället. Hur det är med det kan man fundera över, vad som är overdersägligt är att det är fruktansvärt gott. Jag har på senare år bytt den rimmade kalvtungan mot rimmade lammtungor, lammtungorna måste beställas i förväg kalvtungan däremot finns förmodligen vakuumförpackad i din matbutik. Du tillagar dem på samma vis men kokar kalvtungan längre.

Löjromsmacka
Lammtunga med svampsås och pressad potatis
Fruktsallat

Löjrom på Polarkaka

Löjrom på Polarkaka

 

 

Fruktsallad

Fruktsallad

Lyckliga svinets måltid

En middag för lyckliga svin

Bjud dina kära på en rejäl överraskning och tillika en riktig höjdarmåltid, billigt som tusan är det också.

Fisk och skaldjursmiddag

När du ska göra en middag där rätterna är tillagade och ska serveras omedelbart från kastrull till talrik måste du göra avkall på ditt värdskap i någon mån, men inte mycket. Om du inte har råd med både kock och serveringspersonal föreslår jag att middagen aväts i köket. Ni tar paus mellan förrätt och varmrätt det ger dig tid att iordningställa varmrätten och samtidig delta i konversationen. Denna kombination med Vongolepasta och helgrillad röding kan du med lätthet förbereda så att det går smidigt vid både tillredning och avnjutande. Potatisen kokas medan vongolen äts, fisken kör du i ugnen det ger en paus på dryga 10 min. Pastan kokar du och rör ihop när alla gästerna har kommit och hungrigt väntar på att bli serverade. Den korta tid det tar med pastan kan de underhålla sig med en grisinipinne och ett glas blåbärschampagne.

En pasta och en frukt (4)

Snabblagade pastor är lätta att ta till den här är uppfriskande ädelostskarp i sin framtoning

En pasta och en frukt (3)

Det lätta är ibland det bästa, mjölkstuvade makaroner borde förekomma oftare.

En pasta och en frukt (2)

En krämig pasta följt av ett syrligt äpple, sitter som en toppluva. Kaffe med en chokladbit 70% enkel njutning

En pasta och en frukt (1)

En enkel pasta och en frukt, en middag behöver inte vara svårare. En espresso med en 70% chokladbit är inte fel efteråt.

Sida 1 av 2

eXTReMe Tracker