Smörkokt abborre med morotshack

Abborre i citronsmör med morotshack

2 portioner

Läs hela receptet först innan du går till verket!

1 Abborre
1 Havsabborre (alt. sik eller gös)
3-5 tunna skivor citron, ekologisk, pilla bort alla kärnor
1 liten morot i 1 mm stora kuber
1 vitlöksklyfta i 1 mm stora kuber
Smör
Vitt vin, en slatt
salt och nymald vitpeppar

  1. Filea fisken och se till att alla ben är borta, har du köpt filéer kolla att alla ben är borta abborre kan behöva ”byxas”. Salta fisken lätt och ställ åt sidan.
  2. Skiva citronen och skär moroten och vitlöken i 1 mm stora kuber, storleken är viktig!
  3. Smält en rejäl klick med smör i en stor traktörpanna, på svag till medelstark värme, utan att smöret bryner. Lägg i citronskivorna och morots- ovh vitlökshacket, låt småputtra några minuter.
  4. Lägg i fisken, den ska ligga på citronen och hacket och fiskbitarna ska inte ligga omlott (höj inte värmen). På med ett lock. Fisken är klar på sisådär fem min. När fisken förlorar sin genomskinlighet är den klar och ska definitivt int kokas mer!
  5. Plocka upp filsken försiktigt med tex en lång bred stekspade och lägg fisken på ett fint fat med ganska höga kanter. Släng citron skivorna men behåll moroten och vitlöken. Höj värmen till max och slå i en slatt vin och låt alkoholen koka bort. Smaka av med salt och vitpeppar, om det är för skarpt för din gom sätt till 1 tsk socker eller honung. Red såsen med smör under ständig omrörning. Häll den varma såsen på fisken och servera genast.

Till detta erbjuder du förslagsvis svamp- och paprikafräs! Om du ska servera svampfräset till fisken måste du börja med den!

Svamp och paprika fräs

Svampgräs med papro

Svampfräs med paprika

2 portioner

ca 200 gram små champinjoner, om du inte hittar pyttiga svampar ta medelstora och dela dem i kvarter
en stor röd paprika skuren i bitar som matchar svampen i storlek
en liten röd chili finhackad (ta så mycket du vågar)
smör
salt och nymald peppar
finhackad persilja att strö över vid serveringen

Smält smöret i en kastrull på medelstark värme och fräs svampen däri. När svampen släppt lite av sin vätska lägger du i paprikan och chilin. Låt det puttra en stund underlock på lite lägre värme, det ska inte koka tort.