till två personer krävs, läs igenom receptet ordentligt innan du börjar laga!

Några tider att hålla reda på:

  • Lammracksen tar ca 30 minuter inkl vila att få färdiga
  • potatisen och vitlöken bakas klart på 15-20 min
  • svampen och druvorna tar ca 15 minuter

Gör därför i ordning allt i förväg vad gäller prepareringar, ansningar, skivande blötläggning mm. Med andra ord bli din egen TV-kock, allt finns där färdigt när du ska använda det. Lammkött gifter sig alldeles utmärkt med vitlök om du ugnsbakar vitlöken får du en mild och väldigt god vitlökskräm som är delikat tillsammans med lammet och potatisen.

När du lagar detta är det bra med en stektermometer och en tidtagare, lammet ska vara 55-58 grader och sedan vila 10 minuter insvept i aluminiumfolie för att bli perfekt.

lammet:
1 lammrack (brukar vara 6 revben)
salt och svartpeppar

Potatis och vitlök:
6 små potatisar
2 hela vitlökar
olivolja
salt och peppar
torkad timjan

Svamp och druvsåsen:
en påse torkad karljohansvamp 30 gr
om du får tag på riktigt små champinjoner kan du dryga ut den torkade svampen med dem
lite vatten till blötläggning
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
2 dl kyckling eller hönsbuljong
1 låda kärnfria vindruvor (ju sötare druvor dess bättre)
en klick smör
lite honung
några timjankvister
olivolja

  1. Blötlägg rökträet några timmar innan det ska rökas, tänd grillen minst 30 min innan rökningen, och ta fram köttet så att det är rumsvarmt vid tillagningen, blötlägg svampen
  2. Skrapa revbenen fria från hinnor, det ser snyggare ut och blir därmed aptitligare
  3. Skiva schalottenlöken mycket tunt, skölj och dela vindruvorna (det blir finare om du delar vindruvorna på diagonalen)
  4. Värm ugnen till ca 225 grader, slå lite olja i en ugnsfast form och rulla potatisarna i oljan så att de blir oljiga runt om. Salta och peppra potatisen och strö lite torkad timjan över. Ställ de hela vitlökarna bredvid potatisen.
  5. Värm olivolja och en klick smör i en stekpanna, krama ur den blötlagda svampen och behåll blötläggningsvattnet, bryn karljohansvampen och eventuella champinjoner tillsammans med löken i den heta olje och smörblandningen.
  6. Tillsätt svampspadet, det vita vinet, buljongen och honungen tillsammans med de färska repade timjankvistarna, koka ihop till en simmig konsistens. Tillsätt druvorna precis innan du ska servera, smaka av med salt och peppar. Om det riskerar at bli för torrt späd med lite vatten.
  7. Lägg rökträt på glöden och lammracksen på gallret vid sidan om, på med locket. Ställ in potatisen och vitlöken i ugnen. Vänta några minuter och börja med svampen och druvorna. Då blir allt färdig ungefär samtidigt.

Lägg upp på varma tallrikar så snyggt du kan. Gott att dricka till är en kall öl eller ett inte allt för kraftig rödtjut, spara Amaronen till något annat tillfälle.

Du kan förfara på samma sätt med en lammsadel men då måste den ligga i röken 30-40 minuter, samma temperatur när köttet är färdigt 55-58 grader plus vila 10 min.

Alpuckar det perfekta rökträt