125 gr smör
2 1/2 dl mjölk
25 gr jäst (färskjäst) om du använder pulver rör du ut det i mjölet
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl vetemjöl

 1. Mortla kardemumman
 2. Smält smöret i en kastrull
 3. Tillsätt mjölken, sockret och kardemumman  och värm till fingervarmt
 4. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken
 5. Slå i resten av degspadet och rör ner mjölet och saltet spara lite mjöl till utbakningen, arbeta samman till en smidig deg, (OBS!! diska inte kastrullen)
 6. Låt jäsa under duk i ca 45 min
 7. Arbeta degen smidig på mjölat underlag och dela degen i två delar som formas till plåtlånga längder
 8. Jäs på plåten under duk i ca 30 minuter (om du inte använder bakplåtspapper måste du smöra plåten)
 9. Sätt ugnen på 225°
 10. Ta fram degspadskastrullen och sätt till en liten klick smör en skvätt rapsolja (och möjligen lite mjölk) avsluta med en nypa salt, värm så smöret smälter
 11. Pensla längderna med smör och rapsblandningen
 12. Grädda i mitten av ugnen i 11-13 min
 13. Tag ut och låt svalna något
 14. Skär längderna i 2-3 cm tjocka skivor och dela dom på mitten
 15. Sätt ugnen på grill och rosta skorporna så att det får fin nötbrun färg OBS!! detta går väldigt fort så passa skorporna hela tiden, du kan ha luckan öppen
 16. Torka skorporna i ca 100° varm ugn med luckan på glänt

Finessen med punkten 10 är att om du gör denna lite omständiga penslingsröra får du en lite sötsalt yta på överskorporna som är fenomenalt god, den smakförhöjaren kan få den mest inbitne underskorpsfanatiker att gå över till överskorpor. Jag vill att skorpor ska vara lätt undergräddade, det gör dom lite hårdare och bättre lämpade att doppa i kaffet eller vilken skorpdryck du föredrar. En delikat kombination är en vit Bourgogne, kardemumman och den lilla sältan gifter sig behagligt, vem hade trott det, bondskorpor och Bourgogne.

Detta recept är i sin grund hämtat på nätet (här) och sedan har jag modifierat det litet för att det ska passa min skorpsmak.

Dessa kardemummaskorpor har en väldigt fin smak av smör och kardemumma och påminner mig om de skorpor som mina föräldrar inhandlade på ett litet bageri i Torneå på 1960 och 70-talet. Skorporna köptes i stora bruna pappåsar som rymde 2 kg skorpor, påsarna blev fläckade av skorpornas fett och doften av smör och kardemumma spreds i bilen på vägen hem.