Första gången jag kom i kontakt med en Pizza bianca var i Rom i mitten av 80-talet. En kusin till mig bodde i Rom under 80-talet och jag var en flitig gäst. Ibland åkte vi in till centrum för att äta middag och hamnade då hos en krögarbekant till kusinen, Fabbio. Han var en bullrig man i 50-årsåldern som blev själaglad varje gång vi dök upp, den attityden till gästerna hade i vart fall jag aldrig varit med om. Så här gick det till på dessa krogbesök; –Ciao Lina e Andrea come stai?… och så pladdrade man på högljutt och glatt en god stund. Sedan kom allt som oftast en Pizza bianca in som aptitretare, en pizza på tre. På pizzan, en gräddad slätpizza i full storlek förskuren i åtta bitar. På pizzan låg tillagade grönsaker av alla det slag. Grillad aubergine med några citronstänk, inlagd squash, inlagd paprika, stekta som svampar, friterad blomkål tänk ut en grönsak som kan tillagas och serveras kall så kunde du hitta det på dessa pizzor.

Därefter kom en pastarätt in och sen en köttbit eller grillad fisk alltid frukt till avslut, ja och så en espresso självklart. Aldrig någonsin att jag såg till en meny allt bara damp ner från köket och det mesta var utsökt. Jo, jag fattade att allt pladder med Fabbio medan han sprang med tallrikar handlade om vad vi skulle få äta härnäst. Allt utgick från vad som Fabbio ansåg var det bästa han hade att erbjuda just den dagen.

Jag gillar den typen av krogbesök där besluten fattas i en diskussion med den som har handlat in dagens råvaror och vet vad som är bäst för dagen.

Du kan åstadkomma din egen pizza bianca, det är väldigt enkelt och jag lovar en av de godaste förrätter du kan bjuda dina vänner på.

Du börjar med att göra i ordning de grönsaker du vill lägga på pizzan till exempel grillad aubergine, rostade lökhalvor, basamicolök, marinerad paprika eller annat som du gillar. Det fins en uppsjö med färdiga inläggningar att köpa om lättjan är stor.

Sedan går du till den lokala pizzerian och ber dom att grädda en pizza med ända pålägget riven parmesan eller peccorino (ha med egen ost för säkerhets skull) det ska vara rikligt med ost men inte hysteriskt mycket. Be bagaren att ringla lite olivolja över osten för att binda osten bättre.

Toppa med lite torkad oregano innan du går hem från pizzerian.

Väl hemma skär du pizzan i åtta lika stora bitar och lägger på dina grönsaker på varje pizzabit och serverar antingen på portionstallrikar eller ställer pizzan mitt på bordet så kan alla förse sig själva.