Hade en plommontomatplanta i odlingslådan som var mer lämpad för drivhuset, som jag inte har. Därför finns hur mycket gröna tomater som helst. Denna marmelad är inget för fegisar, habanero är en potent chili, gillar du bara lite chilistyrka bör du i stället använda en röd spansk peppar.

1 kg gröna tomater
1/2 dl honung
1/2 dl ingefärssirap (det som finns i burken med syltad ingefära)
1 tsk salt, typ
1 dl äppelcidervinäger
3/4 brk syltas ingefära
400 gr socker
1 medelstor bit habanero
En massa basilika från trädgården (kan uteslutas)

Gröna plommontomater

 

Skölj och skär tomaterna i halvstora bitar, har du stavmixer får de inte vara större än att de går arr mixa. Skär den syltade ingefäran i mindre bitar. Lägg tomater och ingefära i en ganska stor kastrull tillsammans med de övriga

ingredienserna och koka upp. Låt det sedan puttra på svag värme i ca 1 timme, då torde du kokat bort så mycket vätska att du inte behöver använda pektin som förtjockningsmedel. Plocka upp alla basilikakvister och mixa därefter till en slät massa. Om marmeladen är bortitok för rinnig får du använda pektin för att få marmeladen i önskad konsistens, läs på förpackningen hur du ska dosera. Sätt på rena varma, gärna atamonsköljda, burkar och förslut genast. Marmeladen utvecklar säkerligen sin smak efter några dagar.