Lammfilé eller lammstek med skaldjur har jag stiftat bekantskap med på Island, framförallt på restaurang Hummerhuset i Reykjavik. Det använde inte räkor utan havskräftor som på isländska kallas ”humor” och såsen var då gjord på skal från havskräftor. Men denna variant är lika god och tusan så mycket billigare!

1 lammytterfilé / portion
2 stora råa räkor / filé, räkorna ska vara skalade utom sista stumpen den ser snygg ut i uppläggningen
räkfond
dill
färsk röd chili
Creme fraiche
Chiliolja att steka räkorna i, eller rapsolja
salt och peppar

  1. Börja med att putsa filéerna, skala räkorna och hacka dillen och skär chilin fint. Salta räkorna, ta fram räkfonden ut frysen eller göra en fond av dina frysta räkskal!!
  2. Torka räkorna med hushållspapper sedan penslar räkorna med chilikolja eller rapsolja och stek dem i en het grillpanna. Lägg åt sidan övertäckta för att behålla värmen. Torka ur grillpannan och ställ tillbaka den på värmen.
  3. Torka lammfiléerna och pensla dom med lite olja chili eller raps, stek dem i het grillpannan de ska vara genomvarma men inte genomstekta. Slå i de stekta filéerna i lite folie.
  4. Koka upp creme fraichen och blanda i räkfonden och den finskurna chilin och dillen, smaka av med nymald svartpeppar och lite salt om det behövs.
Snyggt se på gott att äta

Snyggt se på gott att äta

 

 

Lägg upp på varma tallrikar och servera med ett gått brytbröd till, t.ex. Sångfrökens. Själv föredrar jag ett smakrikt och fylligt rödvin typ Amarone eller Barolo och ett glas sprittand kolsyrat vatten.