Kikärtsbröd på gång

Färskt bröd på gång

1 burk kokta kikärter
5 dl vatten
1 påse torrjäst eller 1 pkt jäst
2-3 tsk salt
1/2 dl rapsolja
ca 1 msk honung eller ljus sirap
5 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream

  • Mixa kikärterna i hälften av vattnet, det ska bli en helt slät vätska, blanda i resten av vattnet
  • Värm kikärtsvattnet till den temperatur som passar din jäst (färsk 38°, torrjäst 45°) använd termometer!
  • Sätt jästen i en degbunke eller i hushållsassistentens degskål tillsätt det varma kikärtsvattnet
  • Tillsätt olja, salt, honung/sirap rågmjölet och hälften av vetemjölet. Arbeta successivt in resten av vetemjölet (använder du Manitoba Cream arbeta länge!). När degen släpper kanterna är den färdig , tillsätt då inget mer mjöl. Jag kör assistenten i minst 10 minuter efter mjölmaximum. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen helt kort. Forma 12-15 små bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, Jäs ytterligare 30 minuter övertäckta. Du kan skåra bullarna när de jäst färdig och ska in i ugnen.
  • Sättugnen på 225° C
  • Grädda i ca 15 minuter, låt bullarna svalna på galler och täck dom inte.
Kikärtsbrödstoppen

Kikärtsbrödstoppen