En liten aptitretare som du kan imponer på vem som helst med.

1 medelstor aubergine
1 solovitlök, oskalad och inslagen i lite grillfolie
1 liten förpackning förkokta kikärtor (knappt 200 gr)
några droppar citron
några blad mynta och några koriander
salt
nymald svartpeppar
chiliolja (hittar du här) det är samma som vitlöksconfit ta bara med oljan
en sötpotatis
1 saltad kapris/person + rapsolja att fritera den i
rapsolja att steka sötpotatisen i

 

  1. Börja med att tända grillen och grilla auberginen hel, stick bara ett litet hål men en kniv i toppen och vid fästet. Du vänder auberginen 1/4 varv var 4-5 min. Lägg vitlökspaketet på grillen, kanske inte hetaste stället.
  2. Låt kikärterna rinna av ch skölj dem snabbt i kallt vatten,
  3. Ta auberginen från grillen, den är nu rejält mjuk och genomkokt. Ta också bort vitlöken från grillen. låt det svalna något men inte bli kallt
  4. Öppna auberginen och ta ur fruktköttet, du kan lämna det som är mest bränt. Lägg det i en trådsil över en bunke så att det rinner av, spara vätskan. Öppna Vitlökspaketet och skala löken och lägg önskad mängd vitlök tillsammans med åbergineköttet.
  5. Lägg Aubergine, vitlöksbiten och ca hälften av kikärterna några droppar citron i en skål och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt peppar och om det behövs mer citron. Är krämen för lös lägg i fler kikärtor är den för fast späd med lite av auberginevattnet, krämen ska var följsam men inte rinnig.
  6. Skala och skiva sötpotatisen i 3-4 mm tjocka skivor stek dem i lagom het stekpanna i rapsoljan med lite salt i botten på pannan. Låt sötpotatisarna få vacker nötbrun färg.
  7. Strimla mynta och koriander fint, fritera kaprisarna knapriga i rapsolja
  8. Fyll auberginekrämen i en fryspåse ch klipp av ett hörn så att du får en spritspåse, klipp inte för stort hål
  9. Lägg en stekt sötpotatisskiva på en talrik spritsa auberginekräm på sötpotatisen, toppa med mynta och koriander, sätt två droppar chiliolja på krämen och avsluta med en friterad kapris. Klart att servera.