En svampsoppa är hur enkel som helst att göra själv och enormt mycket godare än pulvervarianten. Du kan säkerligen göra denna soppa på vilken färsk svamp som helst. Har du Karl-Johansvamp blir det säkerligen himmelskt. Jag hade vanlig champinjon i kylen och blev inte besviken.

3-4 portioner
350 gr färsk svamp
1 liten lök, Schalottenlök, gul- eller silverlök
smör
4 dl vatten
4 dl grädde
3/4 svampbuljongtärning
Några kvistar persilja, finhackad
Salt och nymald vitpeppar att smaka av med.

  1. Hacka löken och skär svampen i mindre bitar, du kan spara några svampar att fräsa och använda som topping vid serveringen
  2. Fräs lök och svamp i en rejäl klick med smör i en rymlig kastrull. Ha inte för het panna du ska inte bränna smöret.
  3. När lök och svamp är ordentligt fräst slår du på vatten och grädde och lägg i buljongtärningen. Låt det småkoka i ca 15 min. Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Var försiktig med saltet då buljongtärningen innehåller en hel del salt.
  4. Skiva de sparade svamparna och fräs dem hastigt i smör och använd som topping. Garnera med finhackad persilja i serveringsskålarna.

Jag knaperstekte lite bacon till topping och de blev också väldigt gott. Servera ett rostat bröd med en skiva lagrad ost till soppan.