för tvåportioner som middag eller som pålägg på ett knaprigt hårdbröd.

Macka med ugnsbakad varmrökt fläsklägg.

1 rimmad fläsklägg
1 stor morot
1 stor palsternacka
5 stora vitlöksklyftor
10-15 cm purjolök
några stora klickar smör

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en stor ugnsfort.
  3. Skölj fläskläggen och torka den ordentligt, skåra läggens svål runt om lägg den sedan på grönsaksbädden och in i mitten av ugnen.
  4. Pensla läggen var 30 minut med smöret i formen, vartefter kommer smöret att få en underbar men ganska salt smak av grönsakerna och köttsaften.
  5. När köttet släpper från benet är det klart, det tar 3-4 timmar.
  6. Ta ut ugnsformen och låt läggen ligga kvar i formen medan du gör i ordning grillen för varmrökning. Börja med att lägga ditt rökträ i blöt. Sätt sedan fyr på 7-8 bricketbitar och låt dem brinna till de blir riktigt het och grå. Du placerar helst elden i ena sidan av grillen.
  7. Nu är grillen klar för varmrökningen. Lägg rökträet på glöden, du placerar fläskläggen på motstående sida jämfört med glöden. Täck med lock och still att ventil e locket är över köttbiten. Låt köttet rökas i 20-30 min.

Vill du äta denna lägg som middag kan du servera den med kokt potatis och en gräddsås där du använder skyn från ugnsbakningen som buljongbas. Servera en tomatsallad med färska spenatblad till. EN anna variant är att du njuter fläskläggen med borlottiböner i vitlökskräm med tomat.