Detta recept ger en ganska stor sats, om du inte har storbaksbehov går det att räkna om till en mindre sats.

10 kg rågsikt
8 lit. vätska (ex. 1 kg torrmjölk + 10 liter vatten)
1 lit. filmjölk
1 kg grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 burk fänkål (25 gr eller 15 gr koriander + 10 gr fänkål)
5 pkt färskjäst
1 msk salt

Till utbakningen
3-4 kg kornmjöl (alt. vetemjöl och grahamsmjöl)

  1. Värmdegspadet fingervarmt
  2. Stöt sönder kryddorna
  3. Blanda mjölet och övriga ingredienser i dagspadet till en smidig deg. Ta inte allt mjöl med en gång! Mjöl kan ha olika egenskaper, därför måste man känna och prova sig fram. Ibland händer det att en deg blir för hård (stannar), då kan man prova mad att sätta till mer degvätska. Annars blir brödet hårt (spjettigt). Blir degen och andra sidan för lös måste du sätta till mer mjöl. Degens konsistens avgör man då man kavlar ut den. Det är först då man ser degens egenskaper. Om du inte arbetar ihop med en mycket erfaren ”bakukvinna” hon kastar ett öga i bunken och trycker lite på degen och kan då avgöra degens kvalitet, en imponerande kunskap.

Det knepiga med tunnbrödsbak är skälva utbakningen/kavlingen. När du ska baka ut, dela upp degen i omgångar, du kan inte vräka upp en 10 literdeg på bakbordet. Gör sedan i ordning att antal lagom stora degämnen. Kavla ut degämnena till stora tunna runda kakor, i princip ska du göra så här. Börja med några tag över hela degämnet. Därefter kavlar du i en rörelse över kanterna i en cirkel. Du måste hela tiden lyfta och vrida degen, mjöla under, det ska liksom flyta på mjöl. Därefter naggar du brödet och borstar det noga, inget löst mjöl i ugnen, då får du ”hälfis” dvs bränt mjöl i ugnen = inte gott.

De första gångerna kan det vara bra att städsla någon van tunnbrödsbagerska som kan lära dig den svåra kavlingskonsten.

Potatistunnbröd

På hösten tog man rätt på småpotatis och använde den som ingrediens i tunnbröd.

2-3 kg potatis, skölj och borsta potatisen. den färska potatisen behöver inte skalas. Kokas i saltat vatten och males fint i köttkvarn. Blandas med lite mjöl och vätska och får sedan så ca 1/2 timme. Övriga ingredienser enligt grundrecept ovan, men med något mindre mjöl.